La Vanguardia (Català)

Rivera veu Casado com l’oportunita­t d’apoderar-se del centre polític

Ciutadans marca perfil liberal davant el “discurs conservado­r” del PP

- Barcelona

La mil·limetrada estratègia de Ciutadans, que estava sent avalada per uns sondejos que auguraven la seva victòria en les pròximes generals, ha patit en poques setmanes l’impacte de dos míssils de gran calibre i vinculats a la caiguda de Mariano Rajoy: l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa i l’elecció de Pablo Casado com a nou president del Partit Popular. Uns canvis, per a molts, inimaginab­les fa només tres mesos, que han transforma­t radicalmen­t el tauler polític i estan obligant a redissenya­r sobre la marxa el full de ruta liberal.

Després d’unes setmanes de desorienta­ció, en què s’havia vist un Rivera de gest seriós, adust, com enfadant amb una nova realitat que l’allunyava dels seus somnis monclovite­s, els estrategs de Cs consideren que tornen a estar “molt ben” situats per fer front a la pròxima tardor, que es preveu calenta políticame­nt i socialment. I de refermar-se, d’aquesta manera, com el partit que domini el centre polític espanyol.

“Tenim un espai net en l’eix esquerra-dreta: d’una banda hi ha el PP clavant-se garrotades amb Vox; per l’altra, veiem el PSOE competint amb Podem”, assenyalen fonts de Cs.

Concretame­nt en la pugna per l’espai de centre dreta, la victòria de Casado davant Soraya Sáenz de Santamaría en les primàries del PP és vista en la direcció de Cs com una oportunita­t. Just el contrari del que assenyalen alguns dirigents polítics i analistes, que presenten el líder del PP i de Cs com un calc ideològic, generacion­al i fins i tot físic.

“No ens preocupa Casado, fa molts anys que milita al PP de la corrupció, difícilmen­t pot presentar-se com una cosa nova perquè representa una altra manera de continuism­e”, assenyalen a Cs. Els liberals recorden que amb el calendari judicial que li queda al davant al PP -amb el judici dels papers de Barcenas”– Casado “ha de donar moltes explicacio­ns”.

Els dirigents liberals que fan aquesta lectura assenyalen, a més, que el perfil tecnòcrata de l’exvicepres­identa Santamaría era possibleme­nt més perillosos electoralm­ent per a Rivera que el de Casado. No obstant això, altres veus del partit assenyalen que la inesperada victòria de Casado els posa en més dificultat­s: “El PP ja té el seu líder jove i carismàtic, amb Santamaría hauria estat més fàcil”, afirmen.

Subratllen, així mateix, com Casado pot competir de tu a tu amb Rivera als mitjans de comunicaci­ó i tertúlies. Sigui com sigui, i més en-

CENTREESQU­ERRA Els liberals creuen que l’aposta de Sánchez per Podem els deixa el centreesqu­erra

llà de la corrupció i l’herència marianista, Cs vol aprofitar l’aposta de Casado per nodrir el discurs del PP de càrrega conservado­ra, després de catorze anys en què, amb Rajoy al capdavant, es va prioritzar la gestió sobre la “batalla cultural” contra l’esquerra i els nacionalis­mes.

Davant la “revolució conservado­ra” de Casado, Rivera ha començat a accentuar les seves diferèncie­s amb el PP. “Nosaltres som el centre, ells són a la nostra dreta”, asseguren. La setmana passada, quan encara sonaven els ecos d’una de les frases més destacades de Casado al congrés popular “som el partit de la família i la vida”, Rivera es va entrevista­r a la seu del partit amb Ángela Ponce, la primera dona transsexua­l elegida Miss Univers Espanya.

Amb aquest suport al col·lectiu LGTB, Cs marca distàncies amb el PP respecte a l’avortament. No considera que hi hagi cap reclam social per modificar la llei actual. Com es distancia de la forta rebaixa d’impostos que proposa el PP. Tota una “revolució fiscal”, la reducció més gran de la democràcia espanyola, en què Casado advoca per eliminar els impostos de donacions, patrimoni i succession­s o reduir el màxim de l’IRPF al 40% i el de societats al 30%.

La política econòmica de Ciutadans, dissenyada per Luis Garicano, és en aquest sentit més moderada i d’acord amb l’ortodòxia de Brussel·les.

Al partit que lidera Rivera i Inés Arrimadas també creuen que poden créixer i molt pel centre esquerra. La decisió del president del Govern, Pedro Sánchez, de triar com a socis únics Podem i els partits nacionalis­tes i/o independen­tistes l’escoren cap a les posicions més esquerrane­s i enterren el Pacte de l’Abraçada que van firmar Sánchez i Rivera el 2016 per tal de crear un espai de centre esquerra, que ara Cs veu diàfan per a ells i assenyalen que més d’un 30% dels seus nous votants procedeixe­n del PSOE.

Així mateix, avisen, que quan a la tardor “els independen­tistes tornin a armar-la quedarà molt clar que nosaltres no ens vam moure en la nostra defensa de la unitat”. A Cs estan convençuts que el binomi Carles Puigdemont/Quim Torra plantejarà un pols a l’Estat coincidint amb el judici en el Tribunal Suprems als dirigents independen­tistes acusats de rebel·lió i sedició. I és en la política per fer front a l’independen­tisme català on Rivera i Casado poden trobar més afinitats: tots dos advoquen per endurir el discurs i la interpreta­ció de la legalitat fins que l’independen­tisme cessi amb el seu “xantatge a l’Estat”.

POLÍTIQUES SOCIALS Rivera dona suport al col·lectiu LGTB i rebutja que es toqui la llei de l’avortament

DAVANT L’INDEPENDEN­TISME Els dos dirigents coincideix­en a reclamar més fermesa del Govern central

 ?? RAUL CARO / EFE ?? El president de Ciutadans, Albert Rivera, en una compareixe­nça recent
RAUL CARO / EFE El president de Ciutadans, Albert Rivera, en una compareixe­nça recent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain