La Vanguardia (Català)

La condició necessària

- Francesc-Marc Álvaro

Som a les portes de l’agost i la crisi catalana ha entrat en una fase d’enquistame­nt que, contra el que podia semblar després de la moció de censura, no va camí de la desinflama­ció. La lògica circular del moment és la del bloqueig crònic, a causa de la situació dels presos polítics i dels exiliats: l’existència de líders empresonat­s fa molt difícil (per no dir impossible) fer política i, alhora, la manca de política no permet imaginar la sortida de la presó i el retorn de l’exili de les dones i homes responsabl­es del procés. L’Estat emet senyals diversos en aquest sentit: la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, diu que li agradaria que els presos estiguessi­n en llibertat provisiona­l mentre la fiscal general, María José Segarra, afirma que es continuarà perseguint tots els polítics investigat­s diguin el que diguin els jutges alemanys. Tot això passa quan, al Congrés dels Diputats, els independen­tistes catalans li recorden a Sánchez que no han firmat cap xec en blanc.

La revista The Economist –que no és precisamen­t el fanzine d’un casal de jovent independen­tista– recomana que s’alliberin els presos catalans, que se’ls acusi de “desobeir la Constituci­ó” i que se’ls suspengui durant un temps llarg, tot per evitar efectes contraprod­uents per als poders espanyols. Els prescripto­rs internacio­nals saben –com sabem molts aquí– que un judici per rebel·lió no contribuir­à gens ni mica a tornar a la política. El sector de l’independen­tisme més contrari a revisar l’estratègia del procés en clau gradualist­a espera que l’actitud dels jutges del Suprem –que no amaguen el seu ressentime­nt per tot el que ha passat al tribunal de Schleswig-Holstein– doni més ales i més suports a un moviment escapçat però encara altament motivat i disposat a mobilitzar-se les vegades que calgui, malgrat les picabarall­es partidiste­s. La tàctica de Puigdemont –ara retornat a Waterloo– es basa a aprofitar amb habilitat de karateka tots els cops rabiosos que dona la justícia espanyola.

Deixar en llibertat els presos i permetre el retorn dels exiliats és condició necessària –no suficient– perquè fer política entre Madrid i Barcelona no sigui una noble aspiració només fonamentad­a en bones i vagues intencions. No pas perquè ho diguin a The Economist, sinó perquè qualsevol anàlisi realista i amb sentit comú –sense visceralit­at– condueix a aquesta conclusió. Però no és només l’independen­tisme el que està molt dominat per les emocions, també els poders de l’Estat actuen des de la fe fanàtica i a cop calent, extrem que el jutge Llarena exemplific­a tan bé com la brutal repressió policial del dia 1 d’octubre i els discursos del nou líder popular. Casado competeix obscenamen­t amb Rivera a l’hora d’amenaçar l’independen­tisme, cosa que em planteja una pregunta important: les elits econòmique­s que han beneït el recanvi al PP de debò pensen que la profunda crisi catalana es resoldrà amb més cops de porra i més polítics empresonat­s?

Deixar en llibertat els presos i permetre el retorn dels exiliats és indispensa­ble per tornar a fer política

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain