La Vanguardia (Català)

Tardà insta a “desobeir” si fracassa l’opció del referèndum pactat

- BARCELONA Redacció

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va defensar ahir que l’independen­tisme ha de tornar a apostar per la “desobedièn­cia” si l’Estat espanyol rebutja novament pactar un referèndum sobre la independèn­cia de Catalunya.

El dirigent republicà va avalar aquesta opció en diversos missatges difosos a través del seu compte de Twitter i en què es mostrava “molt d’acord” amb el líder de JxCat al Parlament, Jordi Sánchez, que en una entrevista amb el diari Ara reivindica­va “orientar l’acció política a fer possible un referèndum efectiu” com a “única sortida”.

Tardà contestava en aquest sentit –sense esmentar-la– la proposta llançada per la ministra Meritxell Batet a les pàgines d’aquest diari perquè els catalans votin un “acord polític” mentre tancava la porta a la celebració d’un referèndum d’autodeterm­inació. “Mai no podrem acceptar –va escriure el diputat republicà– que només es puguin preguntar en referèndum les opcions que puguin plantejar el PP, PSOE i Ciutadans”. I afegia, “ja li vam dir a Pedro Sánchez: incloure els teus drets i els nostres, no només els teus”.

Així mateix, va reivindica­r que la societat catalana té dret a decidir si vol “més o menys autonomia o independèn­cia” i va assenyalar que, del que es tracta, en definitiva, és d’assumir la defensa dels drets de tots, “els que volen a, els que volen b i els que volen c”.

Per això, el republicà es va declarar convençut que “ara més que mai el Parlament hauria de tornar a reclamar al Congrés la demanda de celebració d’un referèndum acordat que satisfaci totes les parts”. I en aquest sentit advertia que, “si no negociessi­n, si respongues­sin com el 2014, negant el diàleg, novament desobedièn­cia”.

Respecte a aquest fet, Tardà va recordar que el 2014 Marta Rovira (ERC), Jordi Turull (llavors CiU) i Joan Herrera (ICVEUiA) van reclamar al Congrés la competènci­a per poder convocar un referèndum i que “la negativa de PP i PSOE a dialogar el què i el com ens obligaren a desobeir i a autodeterm­inar-nos l’1 d’octubre. Però la feina no l’hem acabat d’enllestir (ni de bon tros)”, va apuntar.

Amb tot, el veterà dirigent d’Esquerra Republican­a va ressaltar que “mai” no hi havia hagut tants independen­tistes ni s’havia arribat “tan lluny” com ara, i va reivindica­r que “en millors condicions, cal tornar a demostrar a la societat catalana, espanyola i internacio­nal que l’única solució és donar la veu a tots els catalans a través d’un referèndum acordat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain