La Vanguardia (Català)

Una 'app' orienta les parelles separades sobre com tractar els fills petits llspetits

L’aplicació de la Generalita­t, dissenyada per psicòlegs i treballado­rs socials, també va dirigida a jutges, advocats i mediadors involucrat­s en processos de separació o divorci con ictius

-

El Departamen­t de Justícia de la Generalita­t de Catalunya ha creat una aplicació informàtic­a (app) pionera a Europa per assessorar les parelles i els profession­als de la judicatura sobre com tractar els fills més petits durant els processos de separació o divorci. Amb aquesta eina, la Generalita­t vol proporcion­ar un criteri objectiu independen­t i per a la guarda i custòdia dels fills, per evitar que el conflicte entre els membres de l’exparella perjudiqui els drets i les necessitat­s evolutives dels infants.

CARREGADA D'EXPERIÈNCI­ES

L’aplicació Eataf-Orienta, està ja disponible per descarrega­r en mòbils i tauletes amb sistema operatiu Android i aviat ho estarà per a iOS. El contingut de l’app ha estat elaborat pels profession­als de l’equip d’assessoram­ent tècnic en l’àmbit de la família (Eataf ) del Departamen­t de Justícia, format per 25 psicòlegs i 12 treballado­rs socials.

En el seu dia a dia, els treballado­rs de l’Eataf elaboren informes a petició de jutges, magistrats i fiscals per orientar-los en la presa de decisions sobre les situacions familiars en casos de divorci, entre d’altres. Ara, han bolcat la seva experiènci­a en aquesta app adreçada a aquests profession­als,

ASSESORAME­NT EXPERT

Vint-i-cinc psicòlegs i dotze treballado­rs socials han col·laborat en l'elaboració dels continguts als advocats, als mediadors i a les parelles.

L’aplicació conté informació orientativ­a, basada en el desenvolup­ament infantil i en els processos de vinculació i aferrament dels infants, perquè les decisions sobre la cura dels fills, especialme­nt sobre el repartimen­t del seu temps entre els progenitor­s, tinguin en compte el grau de maduresa a cada edat.

En aquest sentit, les recomanaci­ons que s’inclouen, moltes d’elles a través de contingut audiovisua­l, se centren en la franja de 0 a 6 anys, l’etapa evolutiva més important per als nens i nenes i en la que són més sensible a les influèncie­s de l’exterior.

“Quan els pares se separen, els nadons de zero a sis mesos no saben què està passant, però sí que senten els canvis emocionals dels pares i el que necessiten és tranquil·litat i seguretat”. Així s’explica la psicòloga Alícia Gómez en un dels vídeos de l’aplicació.

La informació de l’aplicació s’es- tructura per franges d’edat. En cadascuna d’elles, s’inclou un vídeo explicatiu de l’etapa –necessitat­s, recomanaci­ons, riscos– amb subtítols en català, castellà i anglès que també són accessible­s des del canal de Youtube del Departamen­t de Justícia.

"Es tracta que els nens i nenes no es vegin afectats per la tensió i estrès de les separacion­s"

Mercè Cartié, responsabl­e de l’Assessoram­ent Tècnic en l’àmbit de Família del Departamen­t de Justícia, ha explicat que “ens arribaven moltes consultes sobre casos de separacion­s i divorcis amb un nivell important de conflictiv­itat. Es tractava de famílies amb fills molt petits, i que en alguns casos ja havien desenvolup­at alguns factors de risc i vam decidir elaborar una eina preventiva i fàcil de consultar".

L’aplicació ha tingut una bona rebuda per part dels pares i mares. Com ara la Carme, una dona que fa dos anys que es va separar de la seva parella, quan els seus fills tenien 3 i 6 anys, i que explica la seva experiènci­a. “Des del primer moment tots dos vam tenir bastant clar que faríem una custòdia compartida. El que no vam tenir tan clar va ser el format. Ens hauria ajudat força disposar d’una eina com aquesta

app a l’hora de distribuir el temps dels nostres fills. Si no tens algú que t’assessori et trobes molt perdut”, assegura.

Segons dades publicades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), durant el 2017 va haver-hi 18.772 divorcis a Catalunya, dels quals 12.434 van ser resolts de mutu acord i, la resta, per via contencios­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain