La Vanguardia (Català)

La vaga del taxi ha d’acabar ja

-

LA vaga del taxi ha d’acabar ja. El mal que l’aturada dels taxistes fa a ciutadans, turistes, comerç i societat en general, amb el bloqueig fins i tot dels carrers de Barcelona –a la qual s’han afegit taxistes d’altres ciutats espanyoles– assoleix ja unes proporcion­s enormes. És totalment injust que aquests profession­als del volant, per defensar dels seus drets, per molt legítims que puguin ser, ocasionin uns perjudicis tan desproporc­ionats i de conseqüènc­ies tan greus per a la vida ciutadana i l’economia del país.

Igualment resulta incomprens­ible la passivitat davant el conflicte que demostren les autoritats del país, tant municipals i autonòmiqu­es com estatals. No es pot permetre que la ciutat pateixi un dia més una situació de bloqueig com l’actual. Com a mal menor, ja que el sector del taxi és un servei públic de caràcter privat, regulat per les autoritats, s’hauria de fixar l’obligació d’establir uns serveis mínims per suavitzar els danys que provoca l’actual vaga.

Els taxistes ja han demostrat amb les seves actuacions la força de pressió que tenen per a la defensa dels seus interessos, així com la importànci­a del servei públic que presten. Ha arribat ja el moment en què haurien d’obrir la possibilit­at d’una treva i posar fi a la vaga mentre negocien una solució a les seves reivindica­cions. Els taxistes, a més, haurien de tenir present que amb la vaga perjudique­n directamen­t, en primera instància, els que són els seus clients: ciutadans i turistes. Així mateix, amb l’actitud actual donen arguments als que afirmen que constituei­xen un monopoli al qual cal posar fi amb alternativ­es de transport com els vehicles de transport amb conductor (VTC) que són, precisamen­t, els que ells combaten.

El fet paradoxal és que ja hi ha acord entre els taxistes i les diverses administra­cions, avalat fins i tot per una sentència del Tribunal Suprem, en què s’ha de concedir només una llicència de VTC per cada trenta taxis. Això, i la millor forma de garantir-ho, és el que s’hauria de ratificar en les diverses reunions previstes per avui entre el Ministeri de Foment i els representa­nts dels taxistes, de manera que es pugui garantir un marc de convivènci­a ordenada en aquest sector del transport. De les reunions d’avui n’haurien de sortir, sens falta, els compromiso­s necessaris per part del Ministeri de Foment que permetin tranquil·litzar els taxistes, que temen pel futur del seu negoci, i que es pugui posar fi al conflicte.

En qualsevol cas, com hem dit, i davant la imminència de les vacances d’agost, el més raonable seria que els taxistes obrissin una treva en la seva vaga mentre s’arbitra la solució definitiva al conflicte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain