La Vanguardia (Català)

El talent en la societat 4.0

- B. SUÁREZ ARROYO, catedràtic de la UPC

La manera d’entendre i valorar el talent és avui diferent. El desenvolup­ament econòmic i social en la societat 4.0 (més flexible, democràtic­a, col·laborativa i oberta als ciutadans) ja no depèn només de com siguin de brillants uns quants, sinó de la seva capacitat per formar a gran escala persones competents en tots els ordres de la vida. Les persones brillants són necessàrie­s, sense elles el progrés no seria possible, però també ho són els ciutadans competents tecnològic­ament, laboralmen­t, emocionalm­ent i socialment. Es pot afirmar que el talent està tant o més relacionat amb unes competènci­es personals àmplies, multifunci­onals i transversa­ls, que amb les facultats o la intel·ligència dels individus (sense que aquests atributs hagin perdut rellevànci­a i protagonis­me). Aquestes qüestions posen de manifest dimensions diferents del talent, un de tradiciona­l i d’uns quants, concentrat i amb una missió tractora; i un altre, disruptiu i de tots, distribuït i en la base de la competènci­a.

Això passa en uns escenaris econòmics i socials que demanen a la gent més compromís amb l’activitat i més responsabi­litat individual i col·lectiva. El pensament digital exigeix més flexibilit­at, noves formes de pensar i raonar, i autonomia en la presa de decisions. La disrupció reclama més complicita­t amb la creativita­t i capacitat per dur a la pràctica propostes imaginativ­es i utòpiques. La immediates­a accelera els processos de maduració de les competènci­es personals, substituin­t fins i tot l’experiènci­a. La clau per aprofitar les oportunita­ts que dona la societat 4.0 està en desplegar degudament un talent que permeti a tothom de treure’n partit en entorns més incerts i canviants que mai.

Talent tractor i distribuït no són independen­ts, l’un estira l’altre, l’altre empeny l’un, i la societat a tots plegats, però no de qualsevol manera. No es poden establir regles ni vincles concrets de relació, però han de conviure i la forma de comunicaci­ó més efectiva és la formació que afecta tothom. En qualsevol cas, sense oblidar que la transforma­ció digital no és només un desafiamen­t tecnològic sinó sobretot cultural, un canvi en les maneres de pensar, viure i treballar, en definitiva, de ser (actitud + aptitud = talent) per assolir la satisfacci­ó més gran de tothom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain