La Vanguardia (Català)

Un llenguatge endimoniat

- Josep Playà Maset

Hollywood, amb pel·lícules com L’exorcista, i altres narradors de ficció han contribuït a caricaturi­tzar qüestions com l’existència del dimoni i la realitzaci­ó d’exorcismes. I expression­s com “pràctiques satàniques”, “possessió diabòlica”, “dimoni al cos” o “crida dels esperits” semblen pròpies del passat, allunyades de la racionalit­at i del coneixemen­t científic. I el mateix es pot dir de comportame­nts en què les persones diuen “parlar llengües inexistent­s i incomprens­ibles” i pateixen atacs en què “treuen escuma per la boca” o “leviten”.

I, tanmateix, ens arriba la notícia que el Vaticà organitza cada any cursos de formació d’exorcistes i suggereix als bisbes que, atès l’augment de casos en què es produeix una “presència del maligne”, nomenin nous exorcistes, com acaben de fer els bisbes de Vic i Girona. En l’últim curs, celebrat el mes d’abril passat, el cardenal Ernest Simoni, de 89 anys, un veterà exorcista, va voler apuntar-se a la modernitat explicant que cada dia realitza quatre o cinc exorcismes a través del mòbil i recita les oracions necessàrie­s en llatí, tal com faria si el ritual el fes presencial­ment.

L’Església diu que Jesús va fer exorcismes, que hi ha qüestions relatives als miracles, a l’existència del dimoni o de l’Esperit Sant o a la resurrecci­ó de la carn que no s’expliquen racionalme­nt, sinó únicament per la fe. I per curar-se en salut assenyalen que només un 2% o un 3% dels endimoniat­s ho són realment i que la resta són gent amb problemes psiquiàtri­cs. Els exorcistes, en conseqüènc­ia, el primer que fan és descartar els casos que puguin tenir una curació psíquica.

Així i tot, i encara que només sigui per una qüestió semàntica o d’imatge, l’Església catòlica (i altres religions que també fan exorcismes) s’haurien de plantejar una actualitza­ció del llenguatge relatiu al dimoni. I sorprèn que el papa Francesc, tan intuïtiu en els aspectes comunicati­us, no hagi fet passos en aquest sentit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain