La Vanguardia (Català)

La metxa de la vaga s’encén ràpidament per tot Espanya

Taxistes de València, les Balears, Andalusia o el País Basc han decidit unir-se a les protestes començades a Barcelona

-

En espera de la crucial reunió que s’ha de desenvolup­ar avui entre els representa­nts del Ministeri del Foment i els del sector del taxi, la vaga que va començar a Barcelona es va estenent, i al llarg de la jornada d’avui els taxistes deixaran de treballar a gairebé tot Espanya mentre no s’atenguin les seves reivindica­cions. Els representa­nts de les associacio­ns de taxistes del país es van reunir ahir a Madrid a fi de presentar una posició conjunta davant l’Administra­ció.

El lloc on més va fer forat la iniciativa empresa pels taxistes barcelonin­s va ser Madrid. Els conductors han declarat una vaga indefinida i espontània. Dissabte a la nit hi va haver marxes lentes a la capital d’Espanya, com també concentrac­ions als voltants de l’aeroport i les estacions de tren, com a mesura de protesta. En vista del que està passant, Renfe va anunciar ahir que reforça els seus serveis de Rodalies a l’aeroport de Madrid (com el de Barcelona) per pal·liar els efectes de l’atur; mesura que es prolongarà mentre duri la vaga.

Però la metxa no només s’ha encès a les dues principals ciutats del país, tot i que amb diferents plantejame­nts. Els de Santander i Saragossa ho faran de manera total. Aquests últims van deixar de treballar la mitjanit d’ahir i no tenen previst tornar a circular fins a les 24 hores de dimarts. Aquesta iniciativa és la que també han adoptat a Bizkaia i Gipuzkoa. La Federació Basca del Taxi va fer ahir una crida perquè tots els taxistes s’afegeixin a les jornades de protesta. Els d’Àlaba decidiran avui si segueixen aquesta recomanaci­ó. A València i La Rioja també començarà una vaga total i indefinida des de les 8 del matí d’avui.

Els de les Balears van anunciar que pararan des de les 6 del matí d’avui fins a les 14 hores. A Navarra la vaga transcorre­rà entre les 6 del matí d’avui i les 13 hores, i a les 19 hores està prevista una assemblea.

A Andalusia la situació és diversa. A Màlaga es van decidir aturades parcials, però només de la meitat de la flota i sense afectar l’aeroport. Sobre això, l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, va apel·lar ahir a la responsabi­litat del sector del taxi, com a servei públic “crucial per als ciutadans malaguenys i els turistes”. A Sevilla hi haurà protestes esporàdiqu­es, en espera de veure el que passa avui.

La Federació de Taxistes de Castella i Lleó (FecylTaxi) va mostrar ahir el seu suport “moral” als “companys” de Barcelona

En espera de la crucial reunió al Ministeri de Foment, avui hi haurà aturades de diferent intensitat

en vaga i espera a la reunió que tindran avui amb el secretari d’Estat d’Infraestru­ctures i Transports, Pedro Saura, per prendre decisions i adoptar mesures “si fossin necessàrie­s”. Així ho ha assenyalat, en declaracio­ns a Europa Press, el president de la federació, que també ho és de l’Agrupació de Taxistes de Valladolid (Radio Taxi), Roberto Merino, que reconeix que “no té gaire sentit” unir-se a la vaga i les aturades a què s’han afegit autonomies com la de Madrid perquè l’“afectació” de la mesura a la comunitat és “molt reduïda”.

 ?? ABEL ALONSO / EFE ?? Milers de parades de tot Espanya s’han quedat buides, com aquesta de La Rioja
ABEL ALONSO / EFE Milers de parades de tot Espanya s’han quedat buides, com aquesta de La Rioja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain