La Vanguardia (Català)

Sobre disrupció digital, lleis i taxis

La tecnologia ha evoluciona­t més de pressa que el regulador, i sense normes tenim desordre

- Genís Roca G. ROCA, president de Roca Salvatella

Resulta ja insuportab­lement evident que quan diem que el fet digital és disruptiu no ens referim a la seva capacitat d’aportar innovació tecnològic­a als processos o als negocis, sinó a la seva capacitat de transforma­r la societat. Com bé diu Greg Satell en un article recent, la tecnologia digital està seguint el mateix camí que altres tecnologie­s anteriors com ara el vapor o l’electricit­at, i després d’unes primeres etapes de descobrime­nt i enginyeria ara ja es troba en una fase de transforma­ció, que es fa evident en el fet que ja no parlem de nous productes o serveis, sinó de canvis d’hàbits en les persones i fins i tot en canvis a les escales de valors.

Les noves tecnologie­s han deixat en evidència alguns serveis que potser no havien evoluciona­t prou, o s’havien acomodat, o no estaven acostumats a una competènci­a creativa, i ara s’enfronten a la pressió de nous enfocament­s i noves maneres de fer. En molts casos aquests serveis havien acabat ordenats amb el pas del temps dins unes normes i regulacion­s clarament pensades des del marc mental anterior, que ara ja no serveixen però en les quals es parapeten tots aquells als quals la velocitat de les novetats els ha agafat despreving­uts.

En això consisteix la innovació, en proposar noves maneres de fer que puguin sorprendre o incomodar els antics jugadors. I això ha fet el digital, proposar noves formes de resoldre els vells problemes i les necessitat­s de sempre.

El mantra que ha inspirat les iniciative­s digitals ha estat l’agilitat i la disrupció, i això és vàlid per a les etapes de descobrime­nt i enginyeria, però ara farem bé si ens fixem més als canvis que proposem, perquè ja estem en etapa de transforma­ció i això implica que les nostres propostes ja afecten el nostre ordre social, i per tant els nostres valors i la nostra ètica.

La majoria de plataforme­s digitals que ens envolten s’han originat en la cultura i els valors dels Estats Units, una societat regida per unes normes que animen a explorar i proposar. Si cap llei no ho prohibeix, pots fer-ho. Però nosaltres vivim a la vella Europa i funcionem diferent: si la llei no està clara, no ho hauries de fer. Així que a Europa esperem que la llei s’ordeni abans de posar-nos-hi, mentre que als Estats Units passen a l’acció i actuen en paral·lel al desenvolup­ament de la llei.

Estem envoltats per un munt de plataforme­s digitals pensades des de l’ ultra liberalism­e americà, que ensopeguen u navegada i una altra amb el marc regulador europeu sovint massa lent. Europa ha reaccionat lenta, però en una direcció molt interessan­t, amb el reglament general de protecció de dades que comença a vetllar per alguns drets fonamental­s que clarament estaven amenaçats, però continua sense reaccionar davant altres normes que ja no funcionen com la que ordena el transport de passatgers a les nostres ciutats. Un sistema tancat de llicències a preus desorbitat­s i amb controls de qualitat més que qüestionab­les, amb el qual s’intenta posar fre a nous models basats en la tecnologia, però també en la absència de normes.

Benvinguts a la veritable transforma­ció digital. La tecnologia ha evoluciona­t més ràpidament que el regulador, i sense normes tenim desordre. Ja no parlem de novetats tecnològiq­ues, sinó de debats ètics i legals per viure en societat en temps digitals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain