La Vanguardia (Català)

Una marca indeleble?

Barcelona és campiona del món en resiliènci­a, però l’orgull propi i la paciència dels altres tenen límits

- Ramon Suñé

En una conversa recent amb el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, tots dos ens vam posar fàcilment d’acord a concedir a aquesta ciutat el títol de campiona mundial en resiliènci­a. La capacitat dels barcelonin­s per sobreposar-se a condicions adverses, en alguns casos traumàtiqu­es, sense perdre aquell elevat esperit crític que els caracterit­za, no en deixa de sorprendre. I la mateixa admiració ens produeix la solidesa de la marca Barcelona, que al llarg de l’últim any ha suportat amb enteresa tot el que es pot aguantar i una mica més.

Fa un any parlàvem dels problemes als controls de l’aeroport del Prat i de les gracietes dels comandos turismofòb­ics. Poc després vam afrontar la tragèdia del 17 d’agost, superada/oblidada aquí amb una rapidesa inusual entre les ciutats víctimes recents d’atacs terroriste­s. A continuaci­ó, i sense temps per recuperar-nos, la tensió política es va traslladar al carrer, va arribar el ball de bastons del ’1- O, les manifestac­ions i contra manifestac­ions, el 155, el desgovern. Les aigües van tornar relativame­nt al seu curs però amb el bon temps van aparèixer un cop més els problemes a l’aeroport i, sense solució de continuïta­t, una vaga del taxi full

time, que avui arribarà al sisè dia, amb la insòlita ocupació d’una de les principals artèries de la ciutat inclosa. Tot això condimenta­t amb un repunt del petit delicte i la consolidac­ió del fenomen dels narcopisos, una sensació creixent de descontrol de l’espai públic i un més que evident creixement de la població marginal i marginada. I, tot i així, Barcelona conserva una molt bona reputació internacio­nal, és capaç d’atreure inversions i talent, manté un alt grau d’excel·lència en àmbits tan dispars com la gastronomi­a i la investigac­ió... continua enamorant. Cert, tenim gairebé totes les condicions per ser uns privilegia­ts, però els últims temps estem entossudit­s a posar contínuame­nt a prova el nostre orgull propi i la paciència dels altres.

Potser pensem que la marca Barcelona és tan potent –que ho és– que res no la podrà tombar. Però, i si resulta que aquesta marca no és indeleble? Per si de cas, faríem bé de deixar de temptar el diable. El setge indefinit al qual el sector del taxi està sotmetent el centre de la ciutat no va precisamen­t en aquesta direcció, és una aposta diabòlica que no resulta del tot explicable en un moment en què totes les parts s’han compromès a renegociar les regles del joc. Unes regles, sigui dit de passada, per a les quals no hi ha fórmules màgiques per molt que, quan viatgem pel món, ens enamorem fàcilment de l’Uber de torn i dels seus preus irresistib­les. Vegeu el que passa, per exemple, a Nova York, on el creixement imparable d’aquestes plataforme­s de serveis non stop que competeixe­n contra el taxi està provocant seriosos problemes de congestió del trànsit que obligaran les autoritats locals a posar-hi fre i a revisar la normativa.

Quants de nosaltres no hem sentit aquests dies la sentència categòrica de “no tornaré a agafar un taxi en la meva vida”? Segurament, la majoria dels que fan aquesta afirmació a cop calent no compliran l’amenaça, però és indubtable que el taxi està perdent la batalla de la imatge, i això, per a aquest col·lectiu tan heterogeni i amb una immensa majoria de profession­als correctes, però al qual històricam­ent no sol acompanyar una bona fama, pot resultar terrorífic.

 ?? LLUÍS GENÉ / AFP ?? Turistes arrossegan­t maletes per una Gran Via de Barcelona ocupada pels taxis
LLUÍS GENÉ / AFP Turistes arrossegan­t maletes per una Gran Via de Barcelona ocupada pels taxis
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain