La Vanguardia (Català)

L’Olekssi tanca el cercle

L’enginyer ucraïnès que va veure rebutjat l’asil obté el permís de residència i recupera la feina com a programado­r

- ROSA M. BOSCH

Ja puc treballar!”, exclama Oleksii Shostak, l’enginyer ucraïnès de 34 anys que va arribar com a refugiat a Catalunya el febrer del 2015 amb la seva dona i les seves dues filles de poca edat. Però l’asil va ser rebutjat i la família Shostak ha sobreviscu­t 15 mesos gràcies a l’ajuda d’amics i al suport d’entitats socials. Ara respiren tranquils, ja que l’Oleksii recuperarà la seva feina com a programado­r el pròxim 1 d’agost, una vegada ha obtingut el permís temporal de residència per la via de l’arrelament social prevista a la llei d’Estrangeri­a.

El camí que han seguit els Shostak és semblant al que intenten culminar altres persones a qui es denega la protecció internacio­nal. Esperen que es compleixin els tres anys des de la seva arribada a Espanya i s’enfronten al més difícil, aconseguir un contracte d’un mínim d’un any. L’Oleksii partia amb avantatge ja que la multinacio­nal per a la qual treballava, la tecnològic­a alemanya GFT, s’havia compromès a readmetre’l com a programado­r una vegada tingués els papers. I ha complert.

La història comença el febrer del 2015, quan l’Oleksii, la seva dona, Nataliya, també enginyera, i les seves dues filles, ara de tres i vuit anys, arriben a Espanya des de la província de Khàrkiv, fronterera amb la zona de guerra de Donetsk, demanen l’asil i s’acullen al programa estatal d’acollida al refugiat. Mentre es tramitava la petició, el juliol del 2016 l’Olekssi va aconseguir una bona feina a GFT, a Sant Cugat, fet que els va obrir les portes a l’autonomia econòmica.

La família va llogar un pis a Rubí, on la filla gran va començar a l’escola. Nou mesos després, l’abril del 2017, els va arribar la

La denegació de l’asil el deixava al carrer i la família tornava a dependre de l’ajuda social

notificaci­ó que la sol·licitud d’asil havia estat denegada. Va passar de refugiat a irregular i, molt a contracor, GFT es va veure obligada a rescindir-li el contracte. L’Oleksii ja no tenia papers.

Els Shostak van perdre l’estabilita­t i van haver de recórrer novament a la solidarita­t. “Tenim uns amics de Mataró que ens han ajudat molt, quan ha estat necessari ens han pagat el lloguer. També Càritas, els serveis socials de Rubí...”, explica l’Oleksii, que inevitable­ment ha hagut de fer feines en l’economia submergida.

La sortida era esperar que es complissin els tres anys des de la seva arribada a Espanya, poder demostrar-ho amb els empadronam­ents a les diferents ciutats on han viscut (Girona, Sevilla, Mataró i Rubí), presentar el certificat de penals i altres documents i, sobretot, el contracte per un any. Mentrestan­t, han aprofitat per fer cursos de català, perfeccion­ar el seu castellà i recórrer Catalunya tant com han pogut.

El sí va arribar fa dues setmanes. I els Shostak veuen com es tanca el cercle.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Oleksii Shostak, fotografia­t a Barcelona quan era sol·licitant d’asil
XAVIER CERVERA Oleksii Shostak, fotografia­t a Barcelona quan era sol·licitant d’asil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain