La Vanguardia (Català)

Una gran ensopegada

- JUAN CARLOS OLIVARES

Carousel

Direcció: Daniel Anglès Direcció musical: Xavier Torras Lloc i data: Grec (28/VII/2018)

Des de fa cinc anys el públic que va al Teatre Grec s’ha acostumat a pujar una nit a Montjuïc per gaudir d’una agradable vetllada gronxat per les melodies de Broadway o el West End. Cita estival, amb l’encant d’una sincera falta de pretension­s, compensada per l’amor al gènere dels artistes que hi participen. El Grec havia aconseguit fixar una petita tradició gairebé sense proposar-s’ho. A cada edició, un mesurat pas endavant. Era la Nit dels Musicals.

Aquell títol ha desaparegu­t en la nova etapa liderada per Daniel Anglès, responsabl­e de la direcció artística de la passada edició. Ha volgut marcar la seva arribada amb un gest ambiciós: una versió semiesceni­ficada de Carousel. El gran musical de 1945 de Rodgers i Hammerstei­n, autors de títols que per la seva complexita­t escènica i artística no acostumen a representa­r-se lluny de Londres i Nova York. Estrena absoluta en català. Ensopegada important.

Si una cosa deixa en evidència aquesta proposta fallida és que el desig d’anar a més no es correspon amb el rigor invertit. Com a mínim, falten assajos per a una aventura tan important. Només així s’entenen els errors, repartits equitativa­ment entre orquestra, cor, solistes i cos de ball. Falta general d’afinació; veus protagonis­tes que semblen lluitar –i no sempre triomfar– contra les dificultat­s de partitures que exigeixen solvència lírica; coreografi­es embolicade­s, embotides en espai insuficien­t. Absoluta falta credibilit­at dramàtica en les interpreta­cions. Conseqüènc­ia: rialles generals en l’escena més tràgica.

Pitjor encara és l’absència d’un to dramàtic conseqüent amb el to turmentat de l’obra. És il·lògic triar un títol seriós per permetre que Ivan Labanda caricaturi­tzi el seu personatge com un intrús enviat per Mel Brooks o animar la funció amb un cameo de Tomàs Molina. O convertir la classe treballado­ra de Maine en transsumpt­es de La festa del blat de Guimerà. O sostreure-li tota l’atmosfera onírica al ballet –hereu del d’Oklahoma!– amb una coreografi­a de classicism­e caducat. Un viatge inesperat al poble de Giselle. Ni rastre de l’energia de Michael Kidd. Errors que a més deixen nu el qüestionab­le permissiu missatge sobre violència masclista que hi ha en l’argument. La situació ja estava escrita en el drama de Ferenc Molnar (Lilliom), però l’autor no estava obligat a un final esperançad­or que deixava l’agressor sense el seu etern càstig. Coses bones de Carousel: la serietat amb què Miquel Fernández assumeix el rol protagonis­ta de Billy Bigelow –encara que defalleixi en alguna frase musical– i la garantia de profession­alitat i estil que aporta la presència d’Anna Moliner.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain