La Vanguardia (Català)

L’esportista de l’any

La popularita­t del campió del Tour es dispara a la Gran Bretanya

- París

Geraint Thomas ja era un esportista reconegut a la Gran Bretanya, però la victòria al Tour en dispararà sens dubte la popularita­t. La mala sort l’ha deixat lliure per fi i el ciclista gal·lès, nascut a Cardiff fa 32 anys, afegeix el seu nom a la selecta relació de campions de la Grande Boucle. Aquesta vegada cap caiguda s’ha creuat pel camí del corredor de l’Sky, que ha sabut aprofitar l’oportunita­t de la seva vida. A part dels accidents ja explicats en cròniques anteriors (amb lesions a la melsa el 2005, el maluc i el nas el 2009, la pelvis el 2013...), n’hi ha hagut molts més de menys importànci­a. L’any passat va haver d’abandonar el Tour després de ser líder quatre dies amb la clavícula trencada. Aquest 2018, sense anar més lluny, va caure al pròleg del Dauphiné, prova que després va conquerir.

Però la història ha canviat. I a la Gran Bretanya es considera seriosamen­t que guanyarà el prestigiós premi que atorga la BBC per destacar la personalit­at esportiva de l’any. Una distinció que en el passat va obtenir Bradley Wiggins, arran de guanyar el Tour 2012 –i en l’any dels Jocs Olímpics de Londres– i que també ha premiat Mark Cavendish entre els ciclistes.

Chris Froome, en canvi, no ha estat mai escollit BBC Sports Personalit­y of the Year, en una prova més de la seva peculiar relació amb la Gran Bretanya. Però Thomas sempre ha tingut bona premsa. La seva biografia, anterior al Tour lògicament, ha estat un destacat èxit de vendes. Amb el títol The world of cycling according to G, ofereix històries de la seva carrera i tota mena de consells, fins i tot culinaris. A la Gran Bretanya s’ha publicat que li van pagar 250.000 lliures (uns 280.000 euros) pels drets d’aquesta publicació. Es tracta d’una xifra més que considerab­le.

Producte genuí de l’escola de Dave Brailsford, la gent que envolta Thomas el coneix des de ben jove i no han dubtat de les seves capacitats, especialme­nt el preparador físic de l’Sky, Rod Ellingwort­h, que el va tenir entre mans quan G era un nen de 12 anys que arribava a la selecció britànica escolar de pista.

Geraint Thomas resideix a Mònaco amb la seva parella, Sara Elen, però tos dos mantenen forts lligams amb Gal·les, on regenten un hotel rural especialit­zat en casaments. El van inaugurar amb el d’ells dos, l’octubre del 2015.

És l’hora de les celebracio­ns, però també s’obre una incògnita que caldrà desvelar ben aviat: quin serà el futur de Thomas i Froome a l’Sky? El gal·lès acaba contracte i té, naturalmen­t, una sucosa oferta de renovació damunt la taula: 4 milions d’euros per temporada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain