La Vanguardia (Català)

Vacances agradables per a Hamilton

Amb l’ajuda de Bottas, l’anglès venç i amplia el seu lideratge a 24 punts sobre Vettel abans de l’aturada estival

- TONI LÓPEZ JORDÀ

A la platja, o a entrenar-se, o on li sembli. Lewis Hamilton marxarà de vacances amb el seu avantatge més gran en el lideratge des de començamen­t d’any, 24 punts sobre Sebastian Vettel, gràcies al triomf plàcid de què va gaudir ahir a Hungarorin­g. Una victòria, cinquena de la temporada en 12 curses (i 67a del seu palmarès), en la qual va tenir molt a veure el seu escuder, un sacrificat Valtteri Bottas, que va acabar sense pneumàtics i jugant als autos de xoc contra Daniel Ricciardo, i un Vettel a qui se li comença a complicar el títol més del compte.

“No sé si me n’aniré a la platja o estaré més ocupat entrenant-me per estar a punt per a la segona part de la temporada; continuare­m treballant de valent”, prometia Hamilton baixant del Mercedes, amb els 25 punts al sarró i set més d’avantatge sobre Vettel. L’anglès està que no s’ho creu. En un traçat favorable a Ferrari com Hungarorin­g, els pispa la pole, guanya i surt més líder, quan el cotxe vermell havia estat el més ràpid en cada sessió. Com s’explica? Per la pluja de dissabte, que va capgirar la graella i va facilitar el doblet platejat a la primera fila de sortida. Un factor molt decisiu a la pista magiar, on avançar costa un munt. D’això es va beneficiar Hamilton, amb l’ajuda impagable de Bottas, per mantenir a ratlla els dos Ferrari, que res no van poder alterar en l’arrencada –els quatre primers van conservar les posicions–, ni tampoc en l’estratègia de les parades. Encara que Ferrari apostés per una tàctica inversa de pneumàtics amb Vettel.

La qüestió és que, com volia Mercedes, la cursa d’Hongria va tenir molt poc moviment. Poca història. Hamilton va conservar bé el capdavant a la sortida, escortat per Bottas, va obrir forat i va construir un marge de prou protecció com per no posar en perill la primera posició en els pit stop ,si no hi havia interrupci­ons inesperade­s.

D’aquesta manera, la feina dura, fosca, de càrrega, de contenció, requeia una vegada més en Bottas, que va calcar l’estratègia de Räikkönen per evitar-se l’undercut ,iva accelerar quan va fer falta per evitar que Vettel el passés després del canvi de pneumàtic tardà de l’alemany (d’ultratou a tou), per poder continuar protegint el seu cap de files. L’escuder fidel va aguantar darrere Vettel com un soldat obedient durant 25 voltes, de la 40a a la 65a, quan va cedir la posició esgotat. La va defensar amb dents i ungles, en inferiorit­at de condicions, amb unes gomes 23 voltes més velles, a més de més dures. Vettel el va poder avançar quan faltaven 5 girs per a la meta... quan Hamilton ja estava llunyíssim, a gairebé 25 segons. Impossible d’atraparlo. Gràcies, en part, a la tasca de barrera protectora de Bottas.

El finlandès va acabar patint, i sancionat. Bottas, en el seu intent de contenir Vettel, anava molt just de pneumàtics i es va passar de llarg en el revolt 2, per la qual cosa va acabar tocant al Ferrari per darrere. Vettel, que havia entrat molt agressiu, va poder continuar sense problemes, però el Mercedes número 77 va trencar la part lateral de l’aleró davanter, per la qual cosa va perdre adherència i direcció. Un contratemp­s que va notar en l’última volta de cursa, quan lluitava amb Daniel Ricciardo per mantenir la cinquena posició. El finlandès, sense tren davanter, amb dificultat­s per mantenir la direcció, va envestir el Red Bull en el revolt 1 de manera aparatosa. Els comissaris no l’hi van perdonar i el van sancionar amb 10 segons (que no van canviar la seva 6a posició) i amb 2 punts al seu carnet de pilot. Afectació mínima.

Hamilton va acabar vencent a plaer, amb més de 17 segons sobre els dos Ferrari, que lamentaven haver malgastat una bona ocasió de retallar distàncies. “Ha estat clau la nostra entrada en boxes –se li va encallar una roda en el canvi de pneumàtics–, però he sortit darrere de Bottas. Després, amb el toc amb Valtteri, sort que el cotxe no s’ha trencat i he pogut continuar”, deia un Vettel que, al contrari que Hamilton, marxa de vacances amb preocupaci­ó: a -24 de l’anglès, quan l’any passat en l’aturada de l’estiu l’avantatjav­a en 14 punts.

La seva esperança: que Hamilton mai no ha guanyat el Mundial en els cinc anys en què va vèncer a Hongria (2007, 2009, 2012, 2013, 2016). Al 2018 tampoc?

Hamilton va obrir forat des de la sortida i va comptar amb la feina de contenció de Bottas sobre Vettel Vettel, que l’any passat treia 14 punts a Hamilton, veu com l’anglès s’allunya en les seves pistes favorables

 ?? LASZLO BALOGH / AP ?? Lewis Hamilton rep la felicitaci­ó del seu fidel escuder Valtteri Bottas durant la celebració de la seva victòria amb l’equip
LASZLO BALOGH / AP Lewis Hamilton rep la felicitaci­ó del seu fidel escuder Valtteri Bottas durant la celebració de la seva victòria amb l’equip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain