La Vanguardia (Català)

Barcelona, cinquena ciutat europea amb el lloguer d’oficines més car

La pressió de les multinacio­nals expulsa les empreses autòctones a la perifèria

- ROSA SALVADOR

Barcelona s’ha convertit aquest any en la cinquena ciutat europea on més s’han encarit les oficines, només al darrere de Brussel·les, Milà, Kíev i Berlín, segons dades de la consultora Jones Lang Lasalle. “La ciutat creix i atreu noves empreses, però fa anys que no es construeix­en oficines i aquest desajust entre oferta i demanda ha fet créixer els preus per sobre fins i tot de les nostres previsions”, va assenyalar Oriol Barrachina, president de la consultora Cushman & Wakefield a Espanya.

A Barcelona el preu de lloguer mitjà d’una oficina no arriba als 15 euros/m2/mes, però assoleix els 24,5 euros als millors edificis del centre de negocis del passeig de Gràcia i la Diagonal, i pot baixar als 11,5 euros si s’opta per unes oficines a la perifèria, en zones com Viladecans, Esplugues, Sant Joan Despí o Sant Cugat, segons les dades de la consultora CBRE. L’últim any les pujades oscil·len entre un 5% a la perifèria fins a un 13% a la plaça Europa, i arriba un 7% al centre de negocis.

“El preu del lloguer a Barcelona encara és baix, i està lluny dels màxims d’abans de la crisi, quan vam arribar als 30 euros als edificis més capdavante­rs”, recorda Xavier Güell, director de mercat de capitals de CBRE. “Les rendes tenen marge de pujada, perquè estem molt per sota de les d’altres ciutats europees de la nostra mida, com ara Milà”, afegeix.

A més a més, els grans inquilins, a les grans capitals europees, comencen a ser els mateixos, i són els que impulsen la pujada de preus, assenyala Güell, que és més intensa al 22@ i al Front Marítim, l’àrea preferida per aquestes empreses i l’única que, amb 19,6 euros/m2/ mes ha superat els preus d’abans de la crisi. La consultora recorda que l’any passat es van llogar a la ciutat 350.000 m2 d’oficines, dels quals 90.000 van ser absorció neta, pel creixement del mercat, mentre que la taxa d’oficines buides ja és d’un 9,8%, per bé que amb prou feines d’un 0,8% als edificis de Grau A; és a dir, els més moderns, que són els que demanen les grans empreses. Dels 228.000 m2 d’oficines que s’estan construint i es lliuraran d’aquí al 2020, tot just n’hi ha 77.000 de disponible­s, ja que la resta ja estan prellogats.

La pujada dels lloguers està provocant una reubicació d’empreses, atès que moltes companyies, sobretot locals, no poden assumir rendes més altes. Fins i tot una gran firma com Indra va anunciar fa unes setmanes la seva sortida del 22@ per llogar 11.314 m2 a l’edifici Inneo de Sant Joan Despí. Segons les dades de CBRE, les empreses nacionals paguen de mitjana lloguers un 12% més barats, una diferència que arriba a un 29% al 22@.

“No totes les empreses han d’estar al mateix edifici que Amazon, Schibsted o We Work –va recordar Barrachina–, de la mateixa manera que no totes les empreses de Londres són a la City o al West End. Cal entendre la ciutat com la seva àrea metropolit­ana”, va assegurar. A més, molts dels inquilins del 22@ o de Plaça Europa ja van arribar-hi buscant ubicacions econòmique­s després de sortir de l’eix de negocis de la Diagonal.

Una altra alternativ­a per a empreses més petites és el centre de la ciutat. “A l’Eixample i a la zona alta hi ha milers de metres d’oficines en edificis que han quedat obsolets. A Barcelona, a diferència del que passa a Madrid, pocs propietari­s han optat per rehabilita­r-los, perquè els últims anys han preferit canviar-los l’ús: en hotel o residencia­l. Tot i això, ara mateix hi ha una gran demanda d’empreses que, això sí, busquen edificis modernitza­ts. I els inversors tornen a avaluar aquests projectes”, assenyala Barrachina.

El creixement de la demanda i de les rendes ha tornat a despertar l’interès dels promotors, tot i que ara per ara, va lamentar Barrachina, la majoria dels projectes d’obra nova es concentren al 22@, a les zones de l’Eix Llacuna i Parc Central. “És bo crear àrees de negoci descentral­itzades, en altres zones, per exemple per impulsar el comerç, va recordar”. La caiguda de les rendes que van patir les oficines en zones de la perifèria, com Sant Cugat, on van baixar 7 euros/m2/ mes, amb una taxa de desocupaci­ó d’un 34%, ha frenat noves promocions, va explicar. “Amb rendes de 12 euros encara no surten els comptes, però estan pujant i molts inversors estan començant a mirar nous projectes”.

 ?? CÉSAR RANGEL/ ARXIU ?? Gandules per descansar a la plaça de les Glòries
CÉSAR RANGEL/ ARXIU Gandules per descansar a la plaça de les Glòries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain