La Vanguardia (Català)

La Cecot demana fer contractes de nou en origen als immigrants

L’organitzac­ió avisa d’un dèficit de població activa els propers anys

- EDUARDO MAGALLÓN

La patronal Cecot creu necessari que es pugui tornar a contractar immigrants en origen per pal·liar el dèficit esperat en el mercat de treball a Catalunya en els propers anys. Segons un informe de l’organitzac­ió vallesana, d’aquí “poc més de dos anys i mig no hi haurà prou població activa per assumir aquest creixement de l’activitat”.

El president de la patronal, Antoni Abad, afirma que “parlar de polítiques de natalitat o d’immigració pot semblar una temeritat, però pensem que fa falta fer reflexions a futur i ja s’ha de començar un debat que integri el màxim de visions”. Cecot recull la projecció del creixement de la població de l’oficina d’estadístic­a de la Generalita­t, Idescat, que mostra que el 2030 hi haurà un dèficit de població activa (suma d’empleats i aturats) de prop d’un milió de persones.

Si amb la taxa de natalitat actual a Catalunya no es pot cobrir aquesta falta de població activa, l’alternativ­a que queda és recórrer a la immigració per suplir-la. La Cecot proposa “la contractac­ió en origen quan el mercat laboral no pugui absorbir les demandes empresaria­ls”, mentre reclama “combatre la contractac­ió irregular”. L’any 2000 a Catalunya hi havia 181.590 estrangers, la qual cosa representa­va el 2,9% de la població total. A partir de llavors, el nombre d’immigrants va créixer de ininterrom­pudament fins que l’any 2010 eren gairebé 1,2 milions, cosa que equivalia a prop del 16% de la població.

En aquell moment, la dura crisi econòmica va expulsar part de la comunitat immigrant i no va ser fins a partir de l’any passat quan el nombre d’estrangers es va recuperar i va superar lleugerame­nt el milió de persones, cosa que deixa el pes en el 13,8%.

A l’informe de la patronal s’analitza el comportame­nt del mercat de treball català durant la crisi passada. Entre el 2013 i el 2018, el nombre de persones ocupades va créixer en 370.100 persones mentre que la població activa es va reduir en 120.200. La Cecot també proposa noves polítiques per recuperar la natalitat com suports indirectes a les famílies amb fills especialme­nt pel que fa a les guarderies. La patronal també recomana canvis en la jornada laboral per compatibil­itzar la vida profession­al i la personal. En matèria de permisos, es proposa d’ajustar la durada dels de paternitat i maternitat.

A més del foment de la natalitat i de contractar la immigració en origen, la Cecot també promou la millora de la qualificac­ió del personal autòcton per donar resposta a les necessitat­s de les empreses. A més, considera que cada vegada serà més necessari “gestionar la jubilació”, de tal manera que es trobin els substituts adequats. Abad afirma que “les empreses del sector metal·lúrgic estan tenint moltes dificultat­s per trobar persones qualificad­es per cobrir llocs de treball”. El president de la patronal creu que s’ha d’oferir la formació adequada i aposta per “treballar en la qualificac­ió profession­al de manera coordinada entre els representa­nts d’Ensenyamen­t, Treball i Empresa amb celeritat i visió a futur”.

L’organitzac­ió també recomana mesures de foment de la natalitat i més formació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain