La Vanguardia (Català)

Adif estudia emetre bons per finançar inversions

Foment analitza com garantir la sostenibil­itat de la xarxa

-

Adif estudia acudir als mercats de deute per captar fons amb què finançar tant la xarxa convencion­al, per a la qual no ha recorregut mai a aquesta via de finançamen­t, com per a la xarxa d’alta velocitat, amb una nova emissió de bons d’uns 600 milions d’euros a començamen­ts del 2019. A l’inici d’aquest any, el Ministeri de Foment va reconèixer que estudiava la possibilit­at de tornar a unir en una societat Adif, que gestiona la xarxa ferroviàri­a convencion­al (Rodalies i Regional) i Adif AV, encarregat de l’AVE, per evitar duplicitat­s i millorar-ne el finançamen­t.

El 2014, les dues empreses es van segregar per complir amb els criteris europeus de comptabili­tat i es va elevar el projecte de reunificac­ió a la Unió Europea. Tot i això, l’Oficina Europea d’Estadístic­a, Eurostat, ha rebentat aquest pla perquè ha considerat que els ingressos pel cànon que cobra Adif per l’ús de les seves infraestru­ctures són subvencion­s i no poden ser catalogats com a “ingressos de mercat”, segons declaracio­ns a Efe de la nova presidenta del gestor ferroviari, Isabel Pardo de Vera.

“Estem analitzant el millor model d’Adif i Adif AV” per garantir la sostenibil­itat financera del sistema, assegura Pardo de Vera, que apunta que entre les opcions que s’estudien hi ha la possibilit­at que Adif emeti deute. “Se’ns ha plantejat aquesta possibilit­at, però encara no hem pres una decisió. Està sobre la taula”, subratlla la presidenta d’Adif que, d’altra banda, descarta un possible hòlding de la companyia amb Renfe.

El 12 de juliol passat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja va apuntar que Adif tenia problemes de sostenibil­itat financera que “tard o d’hora caldria aturar”. L’objectiu és que Adif pugui fer front al pla de reposició d’actius després que durant la crisi no s’aportés prou des dels pressupost­os per mantenir la xarxa i ara calguin “renovacion­s senceres de les línies”, així com per garantir el servei a Rodalies i impulsar el transport de mercaderie­s per ferrocarri­l.

“Per poder emprendre totes les inversions que estan programade­s, s’està analitzant la situació per arribar a la millor solució i a la sostenibil­itat”, insisteix la presidenta d’Adif, que advoca per posar en relleu els seus actius immobiliar­is a fi d’obtenir ingressos addicional­s a l’activitat ferroviàri­a.

Adif AV ja va col·locar bons “verds” –destinats a projectes amb beneficis mediambien­tals– per 600 milions d’euros el 2015 i per la mateixa quantitat l’any passat. En la primera, no es va arribar al límit previst perquè era una novetat, però la d’aquest any es va tancar amb sobredeman­da. “En línia amb les necessitat­s d’Adif AV, pot ser que se’n plantegi una altra a començamen­ts del 2019, probableme­nt, per un import semblant, però no el sabem”, conclou Pardo de Vera. Actualment, Adif AV es finança a través de fons europeus, les aportacion­s patrimonia­ls del Ministeri de Foment i endeutamen­t, en tant que Adif bàsicament es finança a través dels pressupost­os de l’Estat.

El ministre José Luis Ábalos ja va avisar fa tres setmanes que tard o d’hora caldrà trobar solucions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain