La Vanguardia (Català)

El Govern central retreu l’electorali­sme de PP i Cs amb la immigració

Ofensiva ministeria­l: Grande-Marlaska visita Mauritània i Borrell va al Marroc

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Una greu irresponsa­bilitat”. El Govern socialista adverteix que tant el Partit Popular com Ciutadans estan jugant amb foc quan provoquen “alarma” a Espanya amb la crisi migratòria per esgarrapar un grapat de vots, per mer interès electoral. Una estratègia política d’agitació que l’Executiu central i el PSOE critiquen assegurant que els dos partits s’estan equiparant a les posicions “xenòfobes” del nord-americà Donald Trump i l’italià Matteo Salvini. Així, les visites a Ceuta que ahir va fer el líder de Cs, Albert Rivera, i que demà hi farà igualment el nou president del PP, Pablo Casado, van ser considerad­es per altes instàncies de la Moncloa com a simples “passejos polítics per llocs on hi ha problemes”. Uns viatges a què només atribueixe­n “finalitats electorals”.

A la Moncloa es van quedar estupefact­es quan van sentir com Casado hissava aquesta bandera en la lluita partidista diumenge passat. “No és possible que hi hagi papers per a tothom, ni és sostenible un Estat de benestar que pugui absorbir els milions d’africans que volen venir a Europa, i hem de dirho encara que sigui políticame­nt incorrecte”, va clamar el líder del PP.

A més, tant Casado com Rivera responsabi­litzen directamen­t Pedro Sánchez d’estar impulsant l’“efecte crida” a Espanya, després del seu primer gest d’acollir els migrants abandonats a la seva sort a l’Aquarius, recuperant l’accés universal al sistema nacional de salut davant la reforma del PP que va retirar la targeta sanitària als immigrants en situació irregular, i anunciant la retirada de les polèmiques concertine­s de les tanques de Ceuta i Melilla.

Aquestes declaracio­ns polítiques de Casado i Rivera, segons els assessors de Sánchez, “estan instal·lant en l’opinió pública la idea que la situació migratòria és insostenib­le i, a més, s’ha agreujat per l’Aquarius”. “Però les dades ho desmenteix­en –afirmen a la Moncloa–, aquest és un problema que afectarà avui i demà qualsevol govern”.

A la Moncloa, així, intenten neutralitz­ar l’ofensiva del PP i de Cs amb la crisi migratòria. I acusen l’anterior executiu de Mariano Rajoy d’una “imprevisió absoluta”, malgrat que la “tendència a l’alça” de l’arribada de migrants per via marítima es manté des del 2013, i es va disparar especialme­nt el 2017. “No es pot parlar, per tant, d’efecte crida per l’acollida de l’Aquarius o l’anunci de la substituci­ó de les concertine­s”, defensen a la Moncloa. “I les dades –afegeixen– diuen que, en un mes i mig encara no, el Govern socialista ha afrontat la qüestió migratòria amb mesures concretes”. Per tant, conclouen, “més que d’efecte crida s’hauria de parlar d’imprevisió en els últims anys, que ha obligat aquest Govern a prendre mesures urgents”.

El nou secretari general del PP, Teodoro García, va ser ahir menys contundent que Casado el dia abans. Va admetre que els immigrants irregulars són “les víctimes” i les màfies són les “culpables”, però que el “responsabl­e” de la situació és Pedro Sánchez. I des de la mateixa tanca de Ceuta Albert Rivera va reclamar que Sánchez ha d’anar “més enllà de les ocurrèncie­s, del bonisme i dels comitès de màrqueting, que només estan creant un efecte crida”.

Però la ministra del Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, que va visitar ahir el nou centre d’acolliment temporal i derivació d’immigrants de Chiclana de la Frontera (Cadis), va qualificar d’“impresenta­ble” que Casado i Rivera busquin un “camí cap a la confrontac­ió” entre els espanyols i els immigrants. I també la secretària d’Estat de Migracions, Consuelo Rumí, va acusar el president del PP d’abraçar un discurs “alarmista” i “de confrontac­ió”, cosa que va considerar “una irresponsa­bilitat política”. A més, el va vincular amb les dretes “reaccionàr­ies” europees, assegurant que s’està acostant a les posicions de l’ultradretà Matteo Salvini.

La Moncloa mira de neutralitz­ar l’ofensiva: “No hi ha efecte crida, sinó imprevisió total del govern anterior”

 ?? REDUAN / EFE ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir durant la seva visita a la tanca de Ceuta
REDUAN / EFE El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir durant la seva visita a la tanca de Ceuta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain