La Vanguardia (Català)

El Barça espera que Dembélé per fi s’enlairi aquest any

El Barça confia a redirigir el francès després d’un any de lesions i distraccio­ns

- CARLES RUIPÉREZ

Ousmane Dembélé va ser presentat com a futbolista del Barcelona el 28 d’agost del 2017. Era el fitxatge més car de la història del club: 105 milions més 40 variables. Per joventut i per potencial, als despatxos comparaven Dembélé amb el Ronaldo que va arribar del PSV el 1996 i que va explotar aquella temporada –la seva única de blaugrana– a les ordres de Bobby Robson. Llavors, ningú no s’atrevia a imaginar un sostre al francès. De fet, el contracte de traspàs amb el Borussia Dortmund fins i tot recull una clàusula que planteja que Dembélé podria arribar algun dia a guanyar el premi The Best al millor jugador del món. D’això en fa 11 mesos. Però el futbolista francès encara no ha acabat d’enlairar-se. Als 21 anys, només ha mostrat alguns detalls, pinzellade­s, espurnes, però no ha presentat totes les seves credencial­s al Camp Nou. Al Barcelona confien que el segon any sigui millor que el primer, en què es va lesionar molt i es va distreure massa.

Al Barça esperen Dembélé. I és una espera doble. D’una banda, busquen que expressi tot el seu futbol mentre compten els dies fins que l’extrem s’incorpori a la feina després del Mundial de Rússia, que va guanyar amb França.

Però Dembélé té un problema: l’extrem francès tornarà a ser l’últim a arribar. Per segon any consecutiu començarà la Lliga curt de preparació. L’estiu passat es va declarar en rebel·lia, va marxar de Dortmund i va deixar d’entrenarse per instal·lar-se a Mònaco com a mesura de pressió per forçar la seva venda al Barça. Això sens dubte no el va ajudar físicament, i al segon partit com a titular, a Getafe, es va trencar el tendó del bíceps femoral de la cama esquerra intentant un cop de taló per evitar que la pilota es perdés per la línia de fons. Va haver de ser operat i no va tornar fins quatre mesos després, ja el 2018.

Ara el jugador esgota les vacances ja que fins al 15 de juliol va estar competint. Ell, Umtiti i Rakitic s’han d’incorporar a la disciplina del Barça el dilluns 13 d’agost. És a dir, que es perden la Supercopa. I quan hi arribin, només faltaran cinc dies per al debut de la Lliga. A més d’un a Can Barça li agradaria un gest de Dembélé, com que sacrifiqué­s uns dies de festa per posarse a to més ràpid, un fet a què evidentmen­t ningú el pot obligar. Demà, per exemple, tornen a la feina a la ciutat esportiva Messi, Piqué, Busquets i Alba. Mentrestan­t, Ter Stegen ja és a Dallas a la gira.

Malgrat la irreverènc­ia i despreocup­ació que transmet en la seva vida, Dembélé, en canvi, té la pell fina i s’ha sentit amenaçat per la contractac­ió del brasiler Malcom, extrem com ell, de la seva mateixa edat, ex del Girondins, que coneix bé encara que no s’enfrontess­in a França. Valverde ja es va quedar un cop sense un jugador de banda i s’ha posat la bena abans que la ferida, per si de cas, demanant un jugador de caracterís­tiques similars.

Tot i això, l’arribada de Malcom no significa que no es compti amb el francès, que mai no ha estat al mercat. Al contrari, se l’intenta motivar. Això és el que li ha dit el secretari tècnic del Barça, Éric Abidal, compatriot­a seu i que s’ha marcat com a repte treure’n el millor. També al Borussia Dortmund se li va trobar competènci­a a la davantera amb Reus, Götze, Aubameyang, Kagawa i Pulisic, i va acabar trobant la seva millor versió, 10 gols i 22 assistènci­es.

“Estem parlant d’un campió del món”, deixen anar a la zona noble del Camp Nou per realçar la qualitat del Mosquito, com li diuen al vestidor. Tan cert és una cosa com que el francès va començar sent titular per a Didier Deschamps (davant Austràlia i Dinamarca) i que després només va jugar dos minuts entre vuitens, quarts, semifinal i la final.

Segons el web especialit­zat Transferma­rkt, Dembélé està taxat en 80 milions, en la mateixa escala que Sterling i Sané, els extrems del Manchester City. Només dos futboliste­s del Barça, que són Messi i Coutinho, tenen un valor de mercat superior al del francès. La paradoxa és que amb aquesta qualitat, Dembélé no té assegurat el lloc en l’onze titular de gala del Barça, per darrere del déu argentí, el crac brasiler i Suárez en jerarquia.

El primer any sempre és el complicat, com li va passar a Laudrup o Neymar. El dubte amb el francès és si l’exigència el bloqueja o el fa espavilar, si l’autèntic Dembélé és el dels golassos al Chelsea (dreta), Celta (esquerra) o Vila-real (de vaselina després de regatejar tres defenses) o el que va ser suplent a Roma, la final de la Copa o el clàssic, i el que no va estar a l’altura de Griezmann ni Mbappé a Rússia.

El club assegura que l’extrem no està al mercat; Abidal el motiva, però una altra vegada arriba l’últim

PÈRDUA DE JERARQUIA Campió del món a l’ombra de Griezmann i Mbappé, al Barça Dembélé va després de Messi, Suárez i Coutinho

 ??  ??
 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Ousmane Dembélé abandonant el camp del Getafe al setembre després de trencar-se el tendó del bíceps femoral; va haver de passar pel quiròfan
DANI DUCH / ARXIU Ousmane Dembélé abandonant el camp del Getafe al setembre després de trencar-se el tendó del bíceps femoral; va haver de passar pel quiròfan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain