La Vanguardia (Català)

Foment accepta les demandes del taxi, però la vaga continua

oeEl sector es regularà al setembre per decret i es traspassar­à a les autonomies oeL’aturada es manté fins demà perquè l’Executiu “no es faci enrere”

- CELESTE LÓPEZ DAVID GUERRERO Madrid / Barcelona

La protesta s’estén.

Els taxistes d’altres ciutats s’hi afegeixen; a Madrid van col·lapsar la Castellana.

Els compromiso­s del Ministeri de Foment no són suficients per als taxistes. El Govern central ofereix una declaració política i els vaguistes volen un decret llei amb canvis en la regulació aquesta mateixa setmana. El conflicte continua obert i els cotxes no es mouen ni de la Gran Via de Barcelona, que ja fa cinc dies que està bloquejada, ni del passeig de la Castellana de Madrid, afegida des d’ahir a la protesta.

La reunió d’ahir va ser llarga i va acabar amb l’assumpció per part de Foment d’algunes de les demandes dels taxistes; però mentre que al Govern celebraven la bona entesa, els taxistes en sortien insatisfet­s. “Cedir les competènci­es és donar una puntada de peu a les comunitats auEntre tònomes i que aquestes s’espavilin amb els ajuntament­s”, lamentava el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, “aquest no era el tracte que esperàvem”. El representa­nt dels taxistes de Barcelona advertia que aquesta cessió a mitges encara pot encendre més els ànims d’un col·lectiu que ja ha superat les directrius de les associacio­ns i està disposat a resistir en el seu particular 15-M sobre l’asfalt el temps que faci falta.

De moment estan decidits a mantenir el pols, com a mínim, fins demà, quan se celebrarà a Madrid la Conferènci­a Nacional de Transports. Temen que la cita programada avui entre el secretari d’Estat d’Infraestru­ctures i Transport, Pedro Saura, i la patronal del sector dels vehicles de transport amb conductor (VTC) faci canviar d’opinió el Govern de Pedro Sánchez.

Tot i que la vaga continua, la reunió d’ahir amb Saura obre un escenari d’entesa que es podria concretar en les pròximes hores o dies. “És la primera vegada que tracten el sector amb dignitat”, va assenyalar Julio Sanz, responsabl­e de l’Associació Nacional de Taxi (Antaxi). Al cap i a la fi, el secretari d’Estat havia acceptat algunes de les demandes que els representa­nts de les associacio­ns li havien presentat. les quals, el reial decret que faci possible la ràtio d’una VTC per cada 30 taxis, el traspàs de les competènci­es en aquesta matèria a les comunitats autònomes i establir que només un 20% dels vehicles d’Uber i Cabify puguin sortir del territori que tenen assignat.

No només van aconseguir això, sinó terminis clars a la recerca d’un problema que fa gairebé una dècada que cueja. El departamen­t que dirigeix José Luis Ábalos es va comprometr­e a proposar al Consell de Ministres de divendres vinent, 3 d’agost, una declaració política que reculli el full de ruta per fixar un marc ordenat i estable del transport de viatgers en vehicles de turismes (taxi i VTC) amb “l’objectiu de reequilibr­ar l’activitat dels dos sectors, una vegada constatat que la ràtio recollida en la legislació actual no es compleix”.

El problema ve quan s’analitza la lletra petita. Als taxistes no els agrada gens que l’esborrany amb les modificaci­ons normatives quedi per a després de les vacances. Foment s’ha compromès a tenir llest el 14 de setembre el reclamat decret llei, “un marc regulador amb el qual s’aconseguir­à donar estabilita­t i resoldre el problema definitiva­ment”, va recalcar Pedro Saura.

Els taxistes volen una solució abans perquè es compleixi la ràtio 1/30 de manera immediata, encara que el ministeri els demana temps per garantir que la solució duta a terme no pugui ser recurrible l’endemà de ser aprovada. Es vol evitar d’aquesta manera que passi el mateix que amb

El Govern promet un decret llei que blindi la ràtio d’una VTC per cada 30 taxis

Els bloquejos de la Gran Via i la Castellana es mantindran fins demà com a mínim

el reglament aprovat per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), suspès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després del recurs del mateix Ministeri de Foment –tot i que després es va retirar com a gest polític– a més de la Comissió Nacional de Mercats i Competènci­a (CNMC) i la patronal de les VTC, Unauto.

El secretari d’Estat va defensar davant els taxistes presents a la reunió la recerca d’“una solució definitiva que garanteixi la seguretat jurídica i eviti la difícil situació que l’entrada massiva de llicències VTC al mercat està produint al sector del taxi”.

El traspàs de les competènci­es a les comunitats autònomes també té data malgrat que és un procés més llarg i complex i això ha agradat encara menys a una part del sector. El representa­nt de Fedetaxi, de l’ala més moderada, reconeix que els temps legals són els que són. A Élite Taxi, la principal associació dels conductors de Barcelona, no es mostren tan comprensiu­s. Volen que es faci viable jurídicame­nt la llicència urbana en mans dels ajuntament­s o els ens metropolit­ans i que Foment garanteixi de la manera que sigui que les comunitats regularan en la mateixa línia que l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, una cosa que, segons fonts de Foment, no està a les seves mans, almenys en aquests termes. Si no fos així, podria passar que cada comunitat acabi regulant a la seva manera i el remei podria ser fins i tot pitjor que la malaltia. “Podem resoldre un problema i crear-ne 17”, va alertar el president de Fedetaxi, Miguel Ángel Leal. És per això que demanen un consens de mínims acordat per totes les autonomies.

L’acord esmentat es podria encarrilar demà mateix a la Conferènci­a Nacional de Transports. En aquesta reunió Foment presentarà als representa­nts autonòmics la proposta de la transferèn­cia d’unes competènci­es que actualment ja tenen delegades. Serà llavors quan els taxistes en les seves assemblees decidiran si donen un vot de confiança a l’Executiu de Sánchez o mantenen el pols fins al Consell de Ministres de divendres. Abans, aquest migdia, els taxistes barcelonin­s es reuniran amb el secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat de la Generalita­t, Isidre Gavín, i el director general de Transports, Pere Padrosa, que s’ha mantingut en contacte amb el col·lectiu des que van ocupar la Gran Via i que el cap de setmana ja els va demanar que abandoness­in la protesta sense èxit.

 ?? PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP ??
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Bloqueig. Centenars de taxistes van bloquejar ahir el passeig de la Castellana com a mesura de pressió durant la negociació amb Foment
EMILIA GUTIÉRREZ Bloqueig. Centenars de taxistes van bloquejar ahir el passeig de la Castellana com a mesura de pressió durant la negociació amb Foment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain