La Vanguardia (Català)

Planeta ven la seva filial francesa Editis per 900 milions

El grup editorial “potenciarà nous projectes de creixement” i reduirà deute

- MAR GALTÉS

Planeta va anunciar ahir un acord amb Vivendi per a la venda de la seva filial francesa, Editis, per 900 milions d’euros. L’operació, a falta de la firma definitiva, permetrà reduir substancia­lment el deute de la companyia propietat de la família Lara i que presideix Josep Crehueras, així com “potenciar nous projectes de creixement en les seves àrees estratègiq­ues: llibres, formació, informació i entretenim­ent audiovisua­l”.

Vivendi és un grup francès especialit­zat en entretenim­ent i comunicaci­ó, propietari de Canal+ i de Universal Music Group, que és el segell musical de U2 o Lady Gaga. Precisamen­t ahir, Vivendi va anunciar la seva intenció de desprendre’s, en els propers mesos, de fins a la meitat de Universal Music, aprofitant que la indústria de la música es recupera després d’anys de declivi; el mercat ha valorat Universal Music en uns 20.600 milions d’euros.

Editis, el segon grup editorial francès, va facturar el 2017 entorn de 750 milions d’euros amb un “ebit recurrent d’uns 60 milions”, va informar ahir Planeta. Editis està integrat per “més de 50 prestigios­os segells editorials i una important companyia de distribuci­ó”. Va ser adquirida per Planeta el 2008 al grup financer Wendel, que el va valorar en 1.026 milions d’euros. Editis tenia llavors una facturació de 760 milions d’euros, i Planeta va plantejar la compra per a la creació d’un líder europeu en el sector de l’edició. Wendel havia adquirit Editis quatre anys abans precisamen­t a Vivendi Universal. El sector editorial ha tingut en aquest temps una important transforma­ció. Tot i això, fonts de Planeta asseguren que la valoració que ha realitzat Vivendi d’Editis està “per sobre dels preus de mercat”.

El Grup Planeta té més de 150 segells editorials que publiquen en més de 20 països (Espanya, França, Portugal, Itàlia i Amèrica Llatina), a més de la cadena més gran de llibreries d’Espanya, Casa del Libro, i Círculo de Lectores. També té les escoles de negocis EAE i OBS, universita­ts en línia, i tres escoles de negocis a França. El grup és també principal accionista d’Atresmedia (Antena3, La Sexta i Onda Cero Radio), a més d’accionista de referència de La Razón i Prisma Publicacio­nes. Planeta Corporació­n tenia un balanç, a 31 de desembre del 2016, d’uns 4.000 milions d’euros. La xifra de negoci consolidad­a del 2016 va ser d’uns 2.500 milions d’euros, amb un benefici net de 23 milions, segons els comptes del Registre Mercantil.

El deute bancari de Planeta Corporació­n ascendeix a uns 1.200 milions d’euros (dels quals uns 270 correspond­rien a la filial Atresmedia, i més de 430 a Editis). El mes d’abril passat, el grup va renegociar amb la banca les condicions creditície­s d’una part d’aquest deute, concretame­nt d’uns 800 milions.

En paral·lel al sanejament d’aquest deute corporatiu, les famílies propietàri­es de Planeta, les diferents branques dels Lara, també han reestructu­rat la seva situació financera, per fer front als costos assumits per la seva inversió en Banc Sabadell. Inversione­s Hemisferio, la patrimonia­l de la família Lara, va vendre fa tot just dues setmanes al grup immobiliar­i Blackstone l’emblemàtic edifici de la Diagonal de Barcelona que acull la seu de Planeta, per una xifra propera als 210 milions d’euros. Aquest edifici, antiga seu de Banca Catalana, i que els Lara van comprar el 2001 per 92 milions d’euros al BBVA, continuarà sent la seu corporativ­a del grup editorial, que té la seva seu fiscal i social a Madrid.

Per la seva part, Vivendi va presentar ahir els seus resultats del primer semestre, en el qual va aconseguir un benefici net de 393 milions d’euros, un 22,8% més que un any abans; el resultat brut d’explotació (ebitda) va ser de 542 milions d’euros, un 54% més, per l’efecte de la integració d’Havas. L’endeutamen­t financer de Vivendi es va reduir fins als 1.399 milions d’euros el 30 de juny del 2018, enfront dels 2.340 milions del 31 de desembre del 2017. El grup, cotitzat a la Borsa de París, té com a principal accionista el magnat Vincent Bolloré.

El segon grup editorial francès va facturar el 2017 al voltant de 750 milions El gegant vendrà la meitat de Universal Music, valorada en 20.000 milions

 ?? MARTA CELDA / ACN ?? La família Lara va vendre fa unes setmanes l’edifici de la Diagonal a Blackstone per 210 milions
MARTA CELDA / ACN La família Lara va vendre fa unes setmanes l’edifici de la Diagonal a Blackstone per 210 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain