La Vanguardia (Català)

Trànsit augmentarà la sanció per utilitzar el mòbil al volant

Les distraccio­ns són la primera causa dels accidents mortals, per sobre de l’alcohol

- Agències

El director general de Trànsit, Pere Navarro, que al seu dia va ser l’impulsor del carnet per punts, va anunciar ahir que s’augmentarà la sanció actual per xatejar amb el mòbil mentre es condueix. El seu departamen­t està estudiant apujarla dels 3 punts d’ara a entre 4 i 6.

El director general de Trànsit, Pere Navarro, va anunciar ahir que el seu departamen­t està estudiant apujar dels 3 punts actuals a entre 4 i 6 punts la sanció per xatejar amb el mòbil mentre es condueix, ja que “és el tema de màxima alarma i d’alguna manera s’haurà de reflectir”.

En declaracio­ns a la cadena Ser, Navarro va advertir que “des de l’any 2016 les distraccio­ns són la primera causa d’accidents mortals, davant de l’alcohol i de la velocitat, i això té un nom, que és l’ús excessiu o inadequat del telèfon mòbil”.

“Xatejar conduint amb el mòbil, de 3 punts, pujarà a més. La discussió és entre 4 i 6; si és el tema de màxima alarma, s’haurà de reflectir”.

Segons va explicar, l’actual permís per punts, del qual va ser un dels impulsors, va suposar “un abans i un després” quan va entrar en vigor el 2006, perquè “va donar visibilita­t a la política de la seguretat viària”, però va recordar la necessitat d’“aprofitar l’experiènci­a acumulada per posar-lo al dia”, ja que “han passat 12 anys”. “Perquè tingui credibilit­at un discurs, hi ha d’haver mesures, amb el discurs no n’hi ha prou, i una mobilitzac­ió social”, va puntualitz­ar Navarro.

El responsabl­e de Trànsit va observar que “no és un problema nostre, està generalitz­at a tot Europa i cal donar-li la visibilita­t i la importànci­a que té”. Va afegir que fins i tot “és molt més nociu parlar amb el mans lliures, per la distracció que suposa per al cap, que tenir el mòbil a la mà”.

“Els que treballem en seguretat viària diem que el mans lliures no ha estat una bona idea, el que passa és que és veritat que la novetat, la tecnologia i les empreses que hi ha al darrere ens van passar per sobre a tots”, va comentar.

Sobre els navegadors de trànsit mitjançant GPS, Navarro va afirmar que li hauria agradat que aquests dispositiu­s no admetessin que es pogués introduir una adreça si detectaven que el vehicle està en marxa: “Ho vam demanar, ho vam suggerir, ho vam sol·licitar, però tornem al mateix, és tanta la potència de la indústria i de la novetat que tampoc no vam aconseguir-ho. Però el que seria lògic és que si vostè vol programar el navegador, pari i programi el navegador, i després es posi en marxa i continuï”.

Trànsit no es planteja reduir la taxa d’alcohol, ja que els països d’Europa que tenen una gran incidència d’aquest problema i l’han posat a zero no tenen resultats millors.

Respecte a l’ús d’altres eines com el triangle, s’ha mostrat preocupat pel fet que s’han registrat 25 morts els dos últims anys d’ocupants de vehicles que en sortir a la carretera per una incidència han estat envestits.

Les distraccio­ns ja són la primera causa d’accidents mortals, davant de l’alcohol i la velocitat excessiva

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Les distraccio­ns al volant (com en aquesta simulació) són la primera causa d’accident mortals
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Les distraccio­ns al volant (com en aquesta simulació) són la primera causa d’accident mortals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain