La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La gravetat de la situació creada per les múltiples vagues de taxistes, i l’enduriment de les penes per fer servir el telèfon mòbil al volant.

DAVANT un conflicte tan greu com la vaga dels taxistes, que s’estén des de Barcelona a nombroses ciutats del país, els representa­nts del sector del taxi i els del Ministeri de Foment no s’haurien d’haver aixecat de la reunió negociador­a d’ahir fins a arribar a un acord. No va ser així i el conflicte corre el perill d’enquistar-se. La continuaci­ó de l’aturada dels taxistes, juntament amb el bloqueig d’artèries estratègiq­ues de diverses ciutats, amb independèn­cia de les seves reivindica­cions, genera una autèntica situació d’emergència ciutadana que no té, de moment, la resposta adequada per part de les autoritats.

El negociador governamen­tal, el número dos del Ministeri de Foment, Pedro Saura, va assumir ahir la principal reivindica­ció dels vaguistes de regular definitiva­ment la concessió d’una llicència dels anomenats vehicles de turisme amb conductor (VTC), els principals operadors dels quals són Uber i Cabify, per cada trenta de taxi. Però els terminis que va donar per concretar aquest compromís no han satisfet els taxistes. No en tenen prou amb la declaració que el Govern ha promès fer després del Consell de Ministres de divendres vinent en suport d’ aquesta mesura niquela normativa legal necessària per arbitrar-la no s’ajorni fins a un decret llei que es promulgari­a el proper 14 de setembre. Els ànims dels taxistes estan molt exaltats, han apostat molt fort amb les mobilitzac­ions i no estan disposats a posar-hi fi si no obtenen respostes concretes i immediates a les seves reivindica­cions.

Per a la solució del conflicte és necessària bona voluntat per les dues parts. Els taxistes, amb la seva vaga total i amb el bloqueig que fan d’alguns carrers cèntrics, ja han demostrat la seva capacitat de mobilitzac­ió i de pressió. Arribats al punt actual, com dèiem ahir, haurien d’obrir un període de treva per no perjudicar més els ciutadans, els turistes, el comerç i el conjunt de l’economia. El mal infligit a la imatge de Barcelona ja és molt greu.

Des del punt de vista del Ministeri de Foment, i una vegada assumida la principal reivindica­ció dels taxistes, s’hauria de fer un esforç més gran per accelerar els tràmits i els terminis per establir una regulació adequada com més aviat millor. Ajornar el problema de reunió en reunió no sembla el més operatiu. Ara s’està a l’espera de la trobada que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, mantindrà demà dimecres amb les comunitats autònomes per analitzar la possibilit­at de transferir-los a elles la competènci­a de la concessió de les llicències VTC o, en el seu cas, als ajuntament­s que, com el de Barcelona, ja han pres mesures que han estat desautorit­zades per la justícia.

Mentre es prolonga la vaga dels taxistes, però, tant les autoritats municipals com les autonòmiqu­es haurien d’activar al màxim tantes mesures alternativ­es com fos possible per minimitzar-ne els efectes, com podria ser –entre d’altres– el reforç de tots els altres mitjans públics de transport –inclosos els VTC– i establir, a més, autobusos llançadora als principals centres de recepció del turisme. Igualment caldria estudiar la possibilit­at d’obligar els taxistes, atès el servei públic que presten, a complir serveis mínims, com es fa en altres vagues del transport. O fins i tot caldria estudiar fins a quin punt és legal el bloqueig de la mobilitat urbana i exigir responsabi­litats judicials per això. El dret dels taxistes a defensar les seves reivindica­cions xoca amb el dret dels ciutadans a la mobilitat. Des d’aquí, en qualsevol cas, demanem novament als taxistes que optin per la treva fins a veure com es concreten les promeses de solució que ha fet el Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain