La Vanguardia (Català)

‘Pelotazo’ antisistem­a a Lisboa

El regidor del Bloc d’Esquerra dimiteix arran d’un intent d’especulaci­ó immobiliàr­ia amb un edifici al barri de l’Alfama

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Portugal ha debatut amb passió des de divendres passat un intent de pelotazo immobiliar­i a l’Alfama, l’emblemàtic barri del fado, al peu del castell de São Jorge. Es tracta d’un edifici que va treure a subhasta la Seguretat Social el 2014 i que va ser adjudicat per uns 350.000 euros als seus nous amos, dos germans que en van invertir 600.000 més en les obres de reforma abans de posar-lo a la venda en un portal d’habitatges de luxe per 5,7 milions. Descomptan­t els impostos, aquest import suposaria un guany del voltant dos milions per a cadascun dels inversors embarcats en aquesta operació, una de tantes que, sota l’impuls turístic i l’arribada d’adinerats nous veïns forans, s’han efectuat en els últims anys a les zones històrique­s de la capital lusitana i de Porto.

La polèmica residia en el fet que un d’aquells dos inversors és Ricardo Robles, que fins ahir era el regidor de Lisboa del Bloc d’Esquerra, el partit que més ha fet bandera de la lluita contra l’especulaci­ó financera i immobiliàr­ia a Portugal, campanyes en les quals el mateix regidor apareixia com un crític ferotge del procés que ha convertit la qüestió de l’habitatge a les dues principals urbs del país en un galopant problema social. Robles va presentar ahir la dimissió, després de reconèixer que patia un “problema polític” per continuar la seva tasca institucio­nal.

“Ricardo Robles i Pablo Iglesias han acabat fent el que criticaven als altres. Iglesias demanava la dimissió de ministres que havien comprat un apartament a Madrid i en va comprar un altre per un preu exactament igual. En el cas del Bloc d’Esquerra, s’han passat tota la vida criticant l’especulaci­ó immobiliàr­ia, que en uns casos és veritable i en d’altres és exagerada, i acaben fent el que òbviament és un acte d’especulaci­ó immobiliàr­ia”. Aquest va ser el comentari sobre el cas de Robles que va efectuar aquest cap de setmana en el seu espai de comentari polític en la TVI l’exlíder del CDS i antic viceprimer ministre Paulo Portas.

En la genuïna tradició portuguesa de portes giratòries entre els despatxos del poder i els platós, i mentre fa una polèmica i molt lucrativa carrera empresaria­l, el mordaç Portas ha reaparegut com a comentaris­ta televisiu de política internacio­nal, paper en el qual va establir aquella connexió directa entre el xalet de Galapagar que van adquirir Pablo Iglesias i Irene Montero amb la casa de l’Alfama de Robles. Emfatitzav­a així que el Bloc és l’aliat portuguès de Podem. Nascut a finals dels 90 com la unió de l’esquerra contrària a l’hegemonia comunista i amb un nom inspirat en el del BNG, el Bloc és una peça fonamental de la geringonça, com precisamen­t Paulo Portas va batejar l’aliança parlamentà­ria que sosté el Govern del socialista António Costa.

Després de la publicació divendres passat pel Jornal Económico de la notícia del seu intent de pelotazo a l’Alfama, Ricardo Robles es va defensar assegurant que no havia efectuat cap desnonamen­t com els que tantes vegades va combatre i afirmant que mantenia un inquilí de renda baixa. Després va anunciar que es desmarcava de la venda i que dedicaria al lloguer la seva part dels apartament­s que es van crear després de les obres de rehabilita­ció, dissenyats com a pisos turístics. La direcció del Bloc, amb la seva líder Catarina Martins al capdavant, va defensar Robles destacant que no hi havia cap il·legalitat, i va afirmar que el seu partit patia una cacera periodísti­ca i política.

L’oposició conservado­ra a l’Ajuntament lisboeta va optar per l’humor, elogiant les desconegud­es i insospitad­es qualitats de Robles per als negocis, i va demanar la seva dimissió, a la qual cosa es resistien el seu partit i el mateix regidor, que formava part del govern local del socialista Fernando Medina. Tot i això, va aparèixer la veu d’un dels fundadors del Bloc, Luís Fazenda, per reconèixer les contradicc­ions entre l’intent de pelotazo a l’Alfama i el discurs tradiciona­l del partit, en lluita contra allò que el mateix Robles anomenava un “carrusel especulati­u”. La situació era insostenib­le i ahir el regidor va anunciar la renúncia a la seva acta, com si fos el final d’un trist fado, el de l’edifici de la rua Terreiro do Trigo.

 ?? MANUEL DE ALMEIDA / EFE ?? La líder del Bloc, Catarina Martins, i Ricardo Robles (amb camisa blanca), durant la campanya de les eleccions locals, el setembre del 2017
MANUEL DE ALMEIDA / EFE La líder del Bloc, Catarina Martins, i Ricardo Robles (amb camisa blanca), durant la campanya de les eleccions locals, el setembre del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain