La Vanguardia (Català)

Un terratrèmo­l atrapa centenars de turistes al volcà indonesi de Rinjani

- Redacció i agències JAKARTA

Centenars de turistes, entre ells 29 espanyols, han quedat atrapats a l’illa indonèsia de Lombok a causa del terratrèmo­l de magnitud 6,4 que va sacsejar l’illa diumenge al matí en deu segons que es van fer eterns.

Més de 680 persones de 26 nacionalit­ats diferents van quedar llavors bloquejade­s al volcà de Rinjani, un dels principals punts turístics de l’illa i la segona muntanya més elevada de l’arxipèlag asiàtic, amb 3.726 metres d’altura. Entre els afectats hi ha més de 330 tailandeso­s, francesos, alemanys, holandesos, americans i almenys 29 espanyols, segons va informar ahir l’Agència Nacional de Gestió de Desastres. El Ministeri d’Afers Exteriors indonesi va assegurar que la majoria d’estrangers estan fora de perill. La institució homòloga espanyola va comunicar ahir que ha localitzat cinc espanyols i va assegurar que cap d’ells no està ferit.

El rescat dels excursioni­stes va començar el mateix diumenge. Segons Efe, dos helicòpter­s es van encarregar de l’evacuació de 246 d’ells. La resta van passar la nit acampats als vessants del volcà i van iniciar el descens a peu ahir al matí. Els guies han trobat un camí alternatiu que no està afectat per les allaus i desprenime­nts, va explicar a l’agència Afp Gusti Lanang Wiswananda, portaveu dels serveis de recerca i socors de la província, qui va afegir que l’evacuació probableme­nt acabarà al llarg del dia d’avui.

Des de diumenge, han mort almenys 16 persones de nacionalit­at indonèsia i malàisia, i prop de 350 han resultat ferides per culpa del sisme. Al voltant de 1.400 cases han quedat malmeses i unes 6.000 famílies, afectades. “Dormim a la carretera perquè casa nostra es va esfondrar amb el terratrèmo­l”, va explicar a Ap Anci, un veí de l’illa que temia per l’efecte de les rèpliques del sisme.

El president del país, Joko Widodo, va prometre que el Govern donarà a cada família en què casa seva hagi quedat destrossad­a al voltant de 50 milions de rupies (3.000 euros) per ajudar a reconstrui­r-la.

Des de diumenge, l’illa ha registrat més de 270 rèpliques de menor intensitat. El terratrèmo­l també s’ha sentit a l’illa veïna de Bali. Indonèsia és un arxipèlag de 17.000 illes i illots assentat sobre l’anomenat anell de foc del Pacífic, una àrea de gran activitat sísmica i volcànica que registra al voltant de 7.000 tremolors a l’any. El més greu va tenir lloc el 2004, quan un terratrèmo­l de magnitud 9,1 a la costa nord-oest de l’illa de Sumatra va provocar un tsunami que va causar almenys 280.000 morts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain