La Vanguardia (Català)

El rei del Marroc oblida el conflicte del Rif en el seu discurs del Tron

Mohamed VI perdona 1.200 presos però cap dels líders de la revolta

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Mohamed VI va triar la ciutat d’Alhucemas, epicentre de les revoltes socials i polítiques del Rif, per celebrar la festa del Tron, que aquest any marca el 19è aniversari del seu regnat. El rei del Marroc, que diumenge a la nit va pronunciar un discurs des d’Alhucemas retransmès per televisió –és el més important de l’any– va perdonar 1.204 presos, entre els quals, tot i això, no figuren els líders rifenys de la revolta, condemnats a finals de juny a penes de fins a 20 anys de presó.

El rei tampoc no va fer referència al boicot popular que pateixen tres empreses –una de làctia, una altra d’aigua mineral i la tercera d’hidrocarbu­rs– propietat de polítics o membres de la família reial, acusats d’apujar preus de manera abusiva. Aquest boicot i la crisi del Rif són els dos problemes més greus que pateix el Marroc.

Mohamed VI fa diversos dies que és a Alhucemas, per això diversos polítics esperaven alguna referència al Rif en el discurs del Tron. El monarca, tot i això, va preferir llançar una picada d’ullet a la castigada població amb un parlament centrat en les qüestions socials, que va concretar en una millora de l’educació, la sanitat i la recerca d’un acord “equilibrat i durador” que faci possible la prosperita­t de les empreses i la millora de les condicions salarials dels treballado­rs.

El Marroc pateix una greu desigualta­t social i territoria­l i l’atur és molt elevat entre els joves. Ocupa la 123a posició entre 188 països a l’Índex de Desenvolup­ament Humà de les Nacions Unides.

Un altre problema que no va esmentar Mohamed VI és l’increment de la sortida de pasteres des de les costes marroquine­s amb destinació a la península Ibèrica. Aquesta omissió, tot i això, era esperada ja que es tracta d’un tema que no figura en cap agenda, ni és objecte de disputa política.

Unes hores abans del discurs de diumenge, el rei havia rebut a la capital rifenya diversos ministres perquè l’informessi­n dels progressos en el programa d’inversions públiques. “Malgrat els objectius complerts, tinc el sentiment que encara ens queda molt per fer en matèria social”, va declarar.

La Casa Reial alauita va concedir, com és habitual en aquesta festivitat, mesures de gràcia que aquest any van beneficiar 1.204 presos.

Entre aquests indultats no figuren els líders del moviment Hirak, que lluita per preservar la identitat berber i exigeix, a més de protecció per a la llengua del Rif, inversions en un hospital de càncer, una biblioteca, una universita­t i un teatre. També exigeixen millors carreteres i la modernitza­ció de la indústria pesquera.

La ira popular va esclatar l’octubre del 2016 després de la mort d’un venedor de peix, empassat per un camió d’escombrari­es mentre intentava recuperar la mercaderia que li havia confiscat la policia, i va acabar el juny del 2017, després de la detenció de Nasser Zefzafi, líder d’Hirak, i la consegüent repressió.

Mohamed VI va apel·lar diumenge “a fer tots els sacrificis necessaris per conservar la unitat i estabilita­t de la nació”. Aquesta frase feia referència al Rif i també al Sàhara Occidental, que el Marroc considera territori nacional.

El monarca va assegurar que “els marroquins lliures” no permetran que “negativist­es, nihilistes i altres mercaders d’il·lusions” atemptin contra la seguretat i estabilita­t del país aprofitant-se d’“algunes disfuncion­s”, encara que sense aclarir a què es referia exactament, si als activistes rifenys, als que han promogut el boicot a les empreses, a cap d’ells o a tots alhora.

La situació política és molt inestable, amb una coalició de cinc forces encapçalad­a per l’islamista Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament. El seu líder, Saadedin alOtmani, és a la corda fluixa. Les males relacions amb Algèria i l’Aràbia Saudita tampoc no ajuden a mantenir l’estabilita­t.

Des d’Alhucemas, el monarca promet millores socials, especialme­nt en educació i sanitat

 ?? AP ?? Mohamed VI, durant el discurs del Tron, al costat del seu fill, el príncep hereu Mulai Hassan (esquerra), i el seu germà Mulai Raixid
AP Mohamed VI, durant el discurs del Tron, al costat del seu fill, el príncep hereu Mulai Hassan (esquerra), i el seu germà Mulai Raixid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain