La Vanguardia (Català)

El 78% dels britànics creuen que el Govern negocia malament el Brexit

- Londres. Servei especial

L’opinió pública britànica està canviant sobre el Brexit. A mesura que s’acosta la data per arribar a un acord sobre el divorci amb Europa, augmenta el nombre de ciutadans que creu que els afectarà negativame­nt. Una enquesta de Sky Data per a la cadena de televisió Sky News revela que el 65% dels britànics –15 punts més que el març passat– pensen que el camí de les negociacio­ns no és encoratjad­or i acabarà en un mal acord, mentre que el 50% es declara a favor d’un referèndum sobre els termes d’aquesta sortida, en el qual puguin escollir entre Brexit amb acord, sense acord o continuar a la Unió Europea.

El resultat del referèndum celebrat el passat 23 de juny del 2016 va ser ajustat. El 51,9% dels britànics va votar a favor d’abandonar la Unió Europea, mentre que el 48,1% ho va fer en contra. Doncs bé, avui dia el 78% dels habitants del Regne Unit creuen que el Govern està negociant malament amb Europa i només el 10% aprova la seva gestió actual.

Quan es pregunta als ciutadans com creuen que el Brexit afectarà l’economia del país, més de la meitat, el 52%, pensa que serà nociu, mentre que únicament el 35% opina que els beneficiar­à. Sobre com els afectarà personalme­nt en el dia a dia, el 42% creu que serà perjudicia­l, el 31% positiu i el 18% considera que no li canviarà la vida.

I és que els ciutadans, fins i tot els que van votar a favor de la desconnexi­ó amb Europa, ja no tenen gens clar que els afavoreixi. Per això, la majoria voldria veure un referèndum en el qual se’ls donés a triar entre una sortida només amb acord, seguir endavant amb el procés encara que no hi hagi acord o optar per mantenir-se a la UE. El 50% donaria suport a aquesta consulta davant el 40% que no ho fa.

Però un segon referèndum és una cosa que la primera ministra, Theresa May, descarta de ple. Un portaveu de Downing Street va declarar, després de conèixer-se les dades d’aquesta enquesta, que no hi haurà “sota cap circumstàn­cia” una altra consulta.

No obstant això, alguns sectors opinen que el Govern ho ha de consultar amb la ciutadania. L’exministre laborista Peter Mandelson va dir ahir que “l’única manera de donar legitimita­t democràtic­a a l’acord final és tenir l’aprovació del públic consultant-lo a través d’una votació”. Va afegir que això ajudaria que May tingués més marge de maniobra per trobar un acord que pugui ser acceptat per Europa, ja que “reforçaria la primera ministra davant els extremiste­s del Brexit que té en el seu propi partit”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain