La Vanguardia (Català)

Zimbàbue vota per primer cop en pau i sense Robert Mugabe

La clau és si el partit de l’expresiden­t seguirà en el poder després de 37 anys

- Redacció i agències HARARE

Robert Mugabe en persona va cridar, a la seva manera, al canvi a Zimbàbue quan diumenge passat va convocar una roda de premsa a la seva mansió per dir que en les eleccions que es van celebrar ahir no votaria pel partit que ell mateix va mantenir en el poder durant 37 anys, el ZANU-PF (o Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic). “Ja ho comprendra­n –va dir– no puc votar pels que m’han turmentat, no puc...”, així que va demanar el vot per al líder de l’oposició, Nelson Chamisa.

Mugabe, de 94 anys, va ser expulsat de la presidènci­a el novembre del 2017 per un cop militar que va posar al seu lloc el número dos del règim, Emmerson Mnangagwa, àlies El Cocodril.

Així que per primera vegada des del 1980 els zimbabueso­s votaven ahir sense Mugabe. Hi havia llarguíssi­mes cues i el procés era extremadam­ent lent, sobretot en les àrees urbanes. El cap de la missió europea d’observador­s, l’eurodiputa­t democristi­à alemany Elmar Brok, deia que en alguns casos anava molt bé i en d’altres “està totalment desorganit­zat, la gent s’enfada i marxa”. Una altra observador­a, Ellen Johnson Sirleaf, expresiden­ta de Libèria, estava, al contrari, exultant.

Ahir es votava de tot, la presidènci­a (¡20 candidats!) el Parlament i els consells locals. Però la batalla es lliurava, bàsicament, entre el president –des del cop de novembre– Mnangagwa i Nelson Chamisa, un advocat de 40 anys que va heretar el Moviment pel Canvi Democràtic del seu líder, Morgan Tsvangirai, mort al febrer. Si cap no obté almenys el 50% dels vots hi haurà una segona volta el 8 de setembre.

No hi havia ahir una aposta clara per l’un o per l’altre, però en aquestes primeres eleccions sense Mugabe l’important és la permanènci­a o no del ZANU, l’únic partit que un 60% de votants, menors de 40 anys, han conegut en la seva vida i que sosté una extensa xarxa clientelar. Mnangagwa ha promès una prima als funcionari­s

Un Mugabe venjatiu va arribar a demanar el vot per al líder de l’oposició, l’advocat Nelson Chamisa

del 17,5% del seu sou, segons Africa Confidenti­al, i això tenint en compte que els salaris públics consumeixe­n el 90% del pressupost nacional. D’altra banda, el ZANU manté un especial arrelament en les àrees rurals, gràcies als poders locals i els activistes del partit, encara que aquesta vegada s’assenyala que les coaccions i intimidaci­ons han baixat molt respecte a altres convocatòr­ies electorals i l’oposició ha pogut dur a terme la seva campanya, que de fet ha estat excepciona­lment tranquil·la.

El mateix observator­i apunta, tot i això, que el ZANU sense Mugabe té ara (una novetat) el suport dels poders econòmics vinculats a la Gran Bretanya, que coincideix també amb el de la Xina.

Sigui qui sigui que obtingui la nova majoria, ha d’aconseguir atreure la inversió estrangera –impossible amb Mugabe– per reactivar l’economia i superar la crisi monetària. Zimbàbue té un deute de deu miliards de dòlars, inclosos dos miliards en endarrerim­ents a les institucio­ns financeres internacio­nals.

Perquè tot això faci efecte les eleccions han de ser netes. Almenys han estat exemptes de violència, i ahir, al tancament dels col·legis, la perspectiv­a era optimista.

 ?? TSVANGIRAY­I MUKWAZHI / AP ?? Mugabe i la seva esposa Grace acudeixen a votar a Harare, envoltats tant de partidaris com de detractors
TSVANGIRAY­I MUKWAZHI / AP Mugabe i la seva esposa Grace acudeixen a votar a Harare, envoltats tant de partidaris com de detractors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain