La Vanguardia (Català)

L’oposició espera dividida la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalita­t

Cs qualifica la cita de “presa de pèl”, però el PSC vol que se n’impulsin més

- Barcelona

Els partits de l’oposició a Catalunya esperen dividits la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalita­t que tindrà lloc dimecres a Barcelona, la primera des de fa set anys.

Si el PSC va intentar destacar “la importànci­a” que aquesta trobada se celebri després de tant temps sense ser convocada, cosa que destaca com una mostra més de la “voluntat de diàleg” del president Pedro Sánchez; Ciutadans i el PP van lamentar, després de reunir-se amb el Govern per analitzar la cita de demà, que els independen­tistes la pretenguin fer servir com a plataforma de “propaganda”. I van assenyalar, en aquest sentit, l’afany de l’Executiu de Quim Torra d’incorporar en l’ordre del dia de la bilateral la seva exigència sobre el dret d’autodeterm­inació i la situació dels presos encausats pel procés.

Mentrestan­t, els comuns van qualificar de “poc productiva” la reunió d’ahir –va durar poc més de quaranta minuts i amb prou feines es va recordar l’ordre del dia de la bilateral– i van demanar que els executius de Sánchez i Torra afrontin el diàleg sense “línies vermelles”. En l’espai independen­tista va destacar el rebuig a la CUP de participar ahir en la reunió convocada pel Govern i presidida pels consellers Ernest Maragall i Elsa Artadi perquè no contribuei­x a “una nova fase autonomist­a i pactista”.

En la trobada d’ahir, la representa­nt de Cs, Laura Vílchez, va traslladar la importànci­a que el Govern respecti els principis de “lleialtat institucio­nal i cooperació” en la seva relació amb l’Estat. Posteriorm­ent, en roda de premsa la portaveu de Cs, Sonia Sierra, va qualificar de “presa de pèl i de paperot” la reunió mantinguda amb el conseller i va censurar que el Govern es limités a exposar les seves posicions i deixar clar que “l’únic punt que els interessa és el del procés independen­tista”.

Sierra també va criticar que l’expresiden­t Carles Puigdemont utilitzi l’escut de la Generalita­t a la denominada Casa de la República a Waterloo, com es va veure dissabte passat quan va tornar a la localitat belga. “És el món al revés”, va asseverar.

El PSC va insistir a la reunió amb el Govern que la bilateral de demà intenti abordar les nombroses qüestions pendents entre les dues administra­cions, principalm­ent les qüestions competenci­als i carpetes econòmique­s i socials. Així mateix, va llançar una advertènci­a: “El perímetre de la negociació amb el Govern és molt clar: el marc legal”.

La socialista Eva Granados va demanar al Govern de Quim Torra que sigui “responsabl­e” i no es limiti a tractar només qüestions de part. I es va mostrar esperançad­a que a la tardor l’Executiu català faciliti la reactivaci­ó de les comissions bilaterals sobre infraestru­ctures, competènci­es i qüestions econòmique­s i fiscals. A més, el PSC vol que la Generalita­t de Catalunya “sigui present també a tots els òrgans multilater­als”.

La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, va instar el Govern a tractar amb l’Executiu de Pedro Sánchez d’aquells “problemes que es poden resoldre ara mateix” i no “supeditar-los” a la convocatòr­ia d’un referèndum a Catalunya, ja que “el discurs del tot o res genera més titulars, però no porta enlloc”. Els comuns van detallar per escrit els tres grans àmbits que creuen que s’hauria d’abordar en aquesta comissió: diàleg, autogovern i drets socials. Consideren que el diàleg ha de ser “bilateral” i “obert”, “respectuós amb la pluralitat de la societat catalana”, i demanen que la reunió serveixi per posar en marxa diferents comissions.

El portaveu del PP català, Santi Rodríguez, va alertar que el Govern

El Govern català torna a deixar buida la seva cadira al Consell de Política Fiscal i Financera d’avui

busca escenifica­r en la reunió de la comissió bilateral “una relació entre iguals” amb l’Estat. “Això no és així. La comissió bilateral ha de tenir com a objectiu millorar l’autogovern de Catalunya per millorar la qualitat de vida dels catalans”, va declarar.

Mentrestan­t, el Govern de la Generalita­t va anunciar que tornarà a deixar buida avui la cadira de Catalunya al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que reuneix la ministra d’Hisenda i els consellers del ram de les comunitats autònomes. Així ho va comunicar el vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, per correu electrònic al Ministeri d’Hisenda. El Govern tampoc no va fer acte de presència al CPFF que es va fer fa dues setmanes i en què el Govern central va plantejar l’augment de dues dècimes dels objectius de dèficit per al 2019 a les autonomies.

El Govern justifica el seu rebuig de ser present al CPFF per la seva intenció de “prioritzar” el diàleg bilateral amb l’Executiu central, advocant perquè la comissió bilateral mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalita­t es reuneixi com més aviat millor.

 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN / ARXIU ?? Imatge de l’última junta de portaveus del Parlament, celebrada el 17 de juliol
NÚRIA JULIÀ / ACN / ARXIU Imatge de l’última junta de portaveus del Parlament, celebrada el 17 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain