La Vanguardia (Català)

El PDECat redobla la pressió sobre Sánchez per a una “sortida política”

“El nostre sí no era gratuït, i esperem la seva recepta” per a Catalunya, diu Bonvehí

- Barcelona

El nou PDECat de Carles Puigdemont intensific­a la pressió sobre Pedro Sánchez i, abans d’anarse’n de vacances, li deixa un missatge perquè reflexioni i li doni una resposta després del parèntesi estiuenc. “Ja vam dir que el nostre sí no era gratuït, i esperem que durant aquest estiu i les properes setmanes ens expliqui quina és la seva recepta per al conflicte polític català”, va remarcar ahir el president del partit, David Bonvehí, en la roda de premsa posterior a la primera reunió de la nova direcció executiva de la formació, elegida en l’assemblea nacional del cap de setmana anterior.

Una idea que va rubricar el portaveu al Congrés, Carles Campuzano, que, per la seva banda, va avisar el president del Govern espanyol que el seu mandat “difícilmen­t durarà” si en el “diàleg polític” amb la Generalita­t no hi ha avenços, específica­ment, en relació amb el dret d’autodeterm­inació de Catalunya, els dirigents polítics presos i els objectius de dèficit. “Els nostres vots no són de franc, sinó que estan condiciona­ts al resultat del diàleg polític”, va constatar en declaracio­ns a Catalunya Ràdio el diputat del PDECat, que va deixar sobre la taula una advertènci­a molt clara: “És evident que si en aquests tres àmbits no hi ha avenços substancia­ls, difícilmen­t el Govern de Pedro Sánchez durarà”.

Dins d’aquesta nova línia d’actuació que ha emprès el partit, el seu president sí que es va mostrar disposat, en tot cas, a considerar una possible proposta de referèndum pactat que arribés des del Govern espanyol, tal com han fet aquests últims dies altres dirigents del bloc sobiranist­a, com Jordi Sànchez, de JxCat, i Joan Taradà, d’ERC. “Tant de bo en una de les reunions dels propers mesos l’Estat ens oferís un referèndum acordat; l’agafaríem de seguida”, va garantir Bonvehí, convençut que “aquesta seria la solució per al país, també per a l’Estat espanyol, per al Govern i la majoria independen­tista, i m’atreviria a dir que aquesta majoria independen­tista acceptaria que els governs acordessin un referèndum pactat per decidir sobre la independèn­cia de Catalunya”. El president del PDECat, de fet, va avalar aquesta fórmula com la prioritàri­a i la ideal per donar una sortida satisfactò­ria al problema polític de Catalunya, però va voler subratllar que si persisteix l’escenari de falta de resposta, o de resposta negativa, com ha passat històricam­ent, “no ens quedarem de braços plegats” i “la majoria parlamentà­ria haurà d’explorar qualsevol via per fer efectiu el que la gent ha votat els últims anys”. Dit d’una altra manera, Bonvehí va deixar obertes, encara que sense precisar, totes les possibilit­ats, inclosa, per tant, la d’un altre referèndum unilateral, que a la pràctica ni va descartar ni va deixar de descartar.

La primera reunió de la nova direcció executiva de la formació va servir, d’una banda, per deixar establerts tots aquests criteris amb relació al mapa polític espanyol i, de l’altra, per fer pinya entorn del projecte de confluènci­a amb la Crida Nacional per la República impulsat per l’expresiden­t de la Generalita­t. En aquest sentit, la coincidènc­ia de tots els dirigents va ser unànime en la línia d’apostar per tenir un “partit fort” al “servei de la unitat” que exigeix el nou projecte polític de Puigdemont i de destacar la “total coordinaci­ó”, en tots els nivells, que reclama la complexita­t del moment polític. I d’acord amb tot plegat no va ser gens gratuït el compromís del president del PDECat que a partir d’ara el partit tindria en públic la mateixa veu, amb independèn­cia de qui l’expressés.

La voluntat de Bonvehí és que “la unitat d’acció sigui total”, no només dins de la formació, sinó també en relació amb el Govern i el grup de JxCat al Parlament, i per això pensa mantenir contactes amb l’un i amb l’altre. Uns contactes que compaginar­à amb reunions amb els exconselle­rs presos –Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn–, a qui aquesta setmana visitarà a Lledoners (a Lluís Puig el va veure dissabte passat a Brussel·les) a fi de posar en marxa la feina que l’assemblea nacional del PDECat va encarregar a la comissió delegada sobre la confluènci­a amb la Crida Nacional per la República.

“Si el diàleg no avança en autodeterm­inació, presos i dèficit, és difícil que el Govern espanyol duri”, avisa Campuzano

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? David Bonvehí i Míriam Nogueras ahir a la seu del PDECat, després de la primera reunió de la nova direcció executiva del partit
QUIQUE GARCÍA / EFE David Bonvehí i Míriam Nogueras ahir a la seu del PDECat, després de la primera reunió de la nova direcció executiva del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain