La Vanguardia (Català)

El TSJC rebutja un recurs contra la Generalita­t per l’ús de llaços grocs

- Efe

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat admetre a tràmit un recurs contenciós administra­tiu contra la Generalita­t per vulneració de la neutralita­t institucio­nal a través de l’ús de llaços grocs en organismes públics, per falta de legitimita­t del demandant.

En una interlocut­òria, la secció segona de la Sala Contencios­a Administra­tiva del TSJC argumenta la inadmissib­ilitat del recurs perquè entén que l’associació que el va interposar, Aixeca’t/Levántate, que defensa la unitat d’Espanya, no està legitimada per “perseguir actes genèrics” per via administra­tiva.

La plataforma va plantejar el seu recurs contra el president de la Generalita­t, Quim Torra, i el Govern en ple, argumentan­t la protecció de drets fonamental­s i consideran­t que l’Executiu català havia permès “per la via de fet” que organismes públics, ens, entitats, vehicles i alguns empleats i càrrecs públics mostressin propaganda “contrària a la neutralita­t institucio­nal”.

En concret, el recurs contenciós administra­tiu es referia als llaços grocs, cartells amb peticions de llibertat dels polítics presos, fotos dels polítics en presó preventiva, reivindica­cions polítiques a favor de la república catalana i en propaganda de “signe, tendència i sentiment inequívoca­ment de caire independen­tista”.

El TSJC argumenta que, si bé una associació com la que va interposar el recurs pot resultar legitimada per impugnar actes administra­tius, una altra cosa “ben diferent” és que aquesta legitimaci­ó se li reconegui també per a “perseguir actes genèrics”, com entén el tribunal que passa en aquest cas.

“El contingut de l’actuació impugnada es refereix essencialm­ent a la neutralita­t política que ha de preservar l’administra­ció pública, un extrem no discutit, però que en tot cas queda al marge del que és l’àmbit del present procedimen­t”, apunta la Sala.

En aquest sentit, el TSJC subratlla que la plataforma no pot al·legar que l’Administra­ció va contra els seus propis actes, atès que la petició formulada en la via administra­tiva no va ser “en cap moment objecte de resposta i no hi ha cap acte administra­tiu que de manera directa o indirecta li reconegui tal legitimaci­ó”.

En una sentència de dimarts passat, la secció cinquena de la Sala Contencios­a del TSJC va donar la raó a Societat Civil Catalana i va ordenar retirar una estelada que l’Ajuntament de Sant Cugat va instal·lar en una plaça, indicant que l’“ocupació” de l’espai públic amb símbols “partidiste­s” per part d’un consistori vulnera la neutralita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain