La Vanguardia (Català)

Gestos i desgovern: Colau és el futur de Sánchez?

- Luis Garicano i Carina Mejías L. GARICANO I C. MEJÍAS, responsabl­e d’economia i ocupació de Ciutadans; portaveu de Cs a l’Ajuntament de Barcelona

Els nostres partits tendeixen a comportar-se com si fossin veritables exèrcits d’ocupació quan arriben al poder, sigui nacional, autonòmic o municipal, col·locant els seus fidels fins i tot en els càrrecs més tècnics. Quan nomenen algú, es tracta que la persona sigui “dels nostres”, amb independèn­cia que sàpiga el que fa o no.

Aquestes pràctiques tenen conseqüènc­ies greus per als ciutadans. No se li acudiria a ningú fer un contracte de compravend­a d’una casa amb l’assessoram­ent d’un activista sense experiènci­a, i menys permetre a tal activista de partit que ens operés d’un tumor. Tot i això, el nostre sistema polític ha normalitza­t el fet de relegar la competènci­a i substituir-la per afinitat ideològica.

Les últimes setmanes hem vist el trist espectacle del nou president del Govern central i com ha fet servir empreses públiques de les quals depenen milers de famílies per recompensa­r els seus fidels. Un antic secretari d’organitzac­ió ha estat nomenat per dirigir els Paradores nacionals, un referent turístic assimilabl­e a una cadena hotelera de luxe. Un antic cap de gabinet dirigeix avui una empresa de logística com és Correos. Un membre de la seva executiva dirigeix l’institut demoscòpic de l’Estat.

El que s’aproxima, en un Govern central en minoria i reduït als gestos, amb una Administra­ció ideologitz­ada i ocupada pels afins, es pot assemblar a la desastrosa gestió a Barcelona de l’alcaldessa Ada Colau.

Barcelona avui té el govern més minoritari de la història, de manera que la presa de decisions depèn de l’habilitat política de l’alcaldessa per construir majories de govern. Els reptes són nombrosos, però en el punt de partida va tenir certs avantatges: el pressupost municipal estava sanejat, al contrari del que passava en altres ciutats com és el cas de Madrid, i les infraestru­ctures funcionave­n. La ciutat era una de les més atractives del món.

Sense capacitat tècnica, i amb una majoria limitada, envoltada d’afins, però incapaç d’arribar a acords, l’alcaldessa va decidir adoptar una política de grans gestos i paraules. L’hem vist en totes les salses, en totes les polèmiques, a tots els teatres. On no l’hem vista és fent la seva feina: gestionar la ciutat, governar. El balanç és demolidor, per a la solvència pressupost­ària, per a la política social de què tant presumeix, per a la gestió de l’ordre públic, que va assumir voluntària­ment, i, en definitiva, per al futur de la ciutat.

La situació pressupost­ària és terrorífic­a. El desquadram­ent en els comptes municipals és de tal magnitud que l’era de l’austeritat a Barcelona està començant ara, just quan acaba a la resta d’Espanya, amb retallades d’un terç en el pla d’inversions municipals que afectaran principalm­ent centres educatius, com ara guarderies i escoles, programes socials, equipament­s esportius, zones de jocs infantils, etcètera. Seran 87 milions d’euros d’ajustos l’any 2019, que s’afegiran als 21 milions d’euros d’ajustos en el que queda per acabar el 2018, d’acord amb el document intern que el govern de Barcelona va fer arribar als gerents i que fins ara cap dirigent municipal no ha desmentit.

En termes d’ordre públic, a Barcelona les coses no es poden fer pitjor. És fàcil fixar-se ara en el caos que ha esclatat aquests dies al sector del taxi. Però fa anys que els problemes s’acumulen.

La impunitat amb els okupes ha acabat deterioran­t la vida als barris, molt concretame­nt al Raval, on la narcookupa­ció ha posat els veïns en situació límit. Els manters campant com volen han provocat la irada protesta dels comerciant­s de la ciutat, farts de la impunitat que propicia l’alcaldessa i la seva passivitat quan els intolerant­s s’apropien dels espais públics.

Finalment, i això és el més preocupant, hi ha el balanç en termes del futur de la ciutat. Tots volem veure una Barcelona innovadora i vibrant. Però en comptes d’això, tenim una ciutat amb una imatge de marca que ha patit un brutal deterioram­ent. L’alcaldessa Colau ha perdut, amb la seva desídia (i la dels seus amics del procés), l’Agència Europea del Medicament. Amb la seva moratòria hotelera, ha perdut diversos hotels de cinc estrelles, capaços de portar el turisme de qualitat que necessitem.

Si a tot plegat hi afegim les retallades d’inversió anunciades i el deterioram­ent de l’ordre públic, no és difícil imaginar una Barcelona que, si continua per aquest camí, pot passar d’aquí uns anys de ser una ciutat bonica, plàcida i segura amb problemes solucionab­les a una distopia a l’estil Mad Max, un lloc on els incívics i els delinqüent­s trobin empara.

La veritat és que les lliçons són tan òbvies que fa una mica de vergonya haver d’assenyalar­les: per governar una complexa ciutat (i més encara, un país), cal saber-ne, i cal voler fer-ho. El talent a l’Administra­ció sí que importa. Els gestos buits no són substituts de les moltes decisions que ha de prendre un governant.

Tant de bo el senyor Pedro Sánchez aprengui totes aquestes lliçons que tan costoses els estan resultant als barcelonin­s.

El desquadram­ent en els comptes és tan monumental que condemna Barcelona a una era d’austeritat El president ha de saber que els gestos buits no substituei­xen les decisions que ha de prendre un governant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain