La Vanguardia (Català)

Mà dura per xatejar al volant

-

L’ ús del telèfon mòbil mentre s’està conduint provoca el 31% dels accidents de trànsit amb víctimes mortals a Espanya, segons dades de la direcció general de Trànsit. I si tenim en compte tots els accidents, no només els mortals, les distraccio­ns per fer anar un smartphone mentre es va al volant d’un vehicle són les culpables del 25% dels sinistres. És a dir, una quarta part dels accidents de trànsit a tot Espanya es podrien haver evitat simplement sense fer servir el mòbil.

Segons un estudi del RACC, el 94% dels conductors enquestats admeten el risc de fer servir el mòbil al volant, però un 25% reconeixen haver-hi parlat sense utilitzar dispositiu de mans lliures i un 59% confessen que manipulen altres dispositiu­s mentre condueixen. En coneixem la perillosit­at però no l’evitem.

L’ús del mòbil durant la conducció, a més del risc que comporta, és una violació del Reglament General de Circulació, que prohibeix no només els mòbils sinó també les tauletes, els GPS o els reproducto­rs de vídeo. Fins ara aquest comportame­nt es castigava amb una multa de 200 euros i la pèrdua de tres punts del carnet. Ahir, el director general de Trànsit del Govern central, Pere Navarro, va anunciar que s’està estudiant que aquests tres punts passin a ser de quatre a sis per xatejar amb el mòbil conduint. Navarro va instar els fabricants d’automòbils a instal·lar als vehicles un “mode cotxe”, similar al “mode avió”, que alguns models de telèfons intel·ligents ja incorporen. “Els fabricants de telefonia han d’atendre els problemes que pot haver creat un ús excessiu dels seus productes”, adverteix el director general, segons el qual “és fins i tot més nociu parlar amb el mans lliures, per la distracció que suposa per al cap, que tenir el mòbil a la mà”.

Estem totalment a favor d’endurir les sancions com a mesura dissuasiva contra l’ús del mòbil mentre es condueix, i alhora seria desitjable que els conductors comencin a prendre consciènci­a del risc i se’n responsabi­litzin. L’educació i la formació en bones conductes han de ser efectives per al control i bon ús de les noves tecnologie­s però mentre no arribem a aquest estadi la via punitiva i coercitiva és necessària i ha de ser contundent i exemplarit­zant.

Si amb sancions i conscienci­ació hem aconseguit reduir els accidents causats per l’alcohol i la velocitat, cal aconseguir que aquests instrument­s serveixin també per disminuir el nombre de sinistres per l’ús del mòbil al volant. 1.200 morts i 4.887 ferits hospitalit­zats a Espanya l’any 2017 són xifres més que eloqüents que avalen qualsevol mesura que serveixi per reduir-les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain