La Vanguardia (Català)

Solucions d’urgència

La UE i els països nord-africans centren la resposta a la crisi migratòria

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Poliesport­ius que es col·lapsen tot just obrir-se; vaixells de Salvament Marítim encallats al port mentre serveixen de refugi; patis de comissarie­s habilitats com a dormitoris d’emergència; alcaldes i regidors que han de buscar aliments i roba i emetre bans per obtenir ajuda dels veïns i, per damunt de tot, treballar de valent per part de voluntaris, oenagés i forces de seguretat per intentar posar una mica d’ordre en l’arribada massiva d’immigrants a les costes andaluses, especialme­nt a les gaditanes.

Mentre a Andalusia s’intenta pal·liar com es pot la situació, el Govern va iniciar ahir una ofensiva política en diversos fronts en la seva recerca d’una solució, almenys provisiona­l. El president del Govern, Pedro Sánchez, es va dirigir formalment per carta a la Unió Europea en sol·licitud de més mitjans, mentre el ministre de l’Interior, Fernando GrandeMarl­aska, va passar la jornada a Mauritània i el d’Exteriors, Josep Borrell, s’adreçava al seu homòleg marroquí a la recerca d’explicacio­ns a la recent allau de pasteres.

Grande-Marlaska es desplaçava ahir a Nuakxot, la capital de Mauritània, en un viatge que ha causat certa sorpresa, ja que fa anys que no surt cap pastera des d’aquell país cap a les costes canàries. El titular d’Interior va manifestar la seva preocupaci­ó pel fet que les màfies del tràfic de persones puguin canviar les rutes de l’estret de Gibraltar i tornin a reobrir les de l’Atlàntic. “La situació dels fluxos migratoris actuals i altres circumstàn­cies, com el tancament d’algunes zones de la Mediterràn­ia, fa que les màfies posin la vista cap a altres rutes i aquestes rutes poden ser les atlàntique­s”, va manifestar Grande-Marlaska.

El ministre es va desplaçar després a Nuadibú, 470 quilòmetre­s al nord de Nuakxot, per visitar el destacamen­t de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que hi ha en aquella ciutat. Les costes de Nuadibú van ser un dels epicentres de la crisi dels cayucos el 2006, quan gairebé 32.000 immigrants irregulars van arribar a les Canàries després de marxar en embarcacio­ns precàries des de Mauritània i el Senegal.

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va revelar ahir que diumenge va parlar amb el seu homòleg marroquí, Nasser Bourita, que li va assegurar que per part del Marroc “no hi ha cap canvi d’actitud” sobre la immigració, “cap intenció deliberada de deixar que augmenti el flux”. Borrell va atribuir l’augment d’arribades de migrants a les costes espanyoles al tancament de la ruta líbia, que ha fet que augmenti “de manera natural” la pressió sobre la Mediterràn­ia occidental.

Mentrestan­t, les persones que es deixen la pell sobre el terreny es preocupen d’aconseguir aliments, roba i estris, i els veïns, com ja va passar al juny a Tarifa, s’hi aboquen per proporcion­ar ajuda, alguns polítics i representa­nts sindicals i policials n’intenten treure profit interessad­ament a partir de la gravetat de la situació.

El portaveu de l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC), Raúl Lobato, va criticar la visita de Grande-Marlaska a Algesires “perquè ja no ens valen copets a l’esquena”. Els representa­nts dels agents lamenten que “va arribar el problema i l’única solució que es va trobar va

Grande-Marlaska visita Mauritània preocupat perquè es reobri aquesta ruta Borrell assegura que el Marroc no ha deixat augmentar el flux d’immigrants

ser augmentar les hores de feina dels guàrdies, però ni així no es pot controlar la situació”. Les últimes hores, desenes de guàrdies civils de Sevilla i Màlaga han estat traslladat­s a la zona.

Ahir dilluns i diumenge el nombre de rescatats quan intentaven arribar a les costes espanyoles va descendir notablemen­t respecte a dies passats. L’entrada de vent de llevant a l’Estret sembla haver frenat la sortida, encara que més de 1.500 persones continuen confinades en diverses instal·lacions de les localitats d’Algesires, Barbate, Los Barrios, San Roque, Cadis o Jerez en espera dels tràmits d’identifica­ció. Alguns esperen iniciar els tràmits davant la Policia Nacional, segons la llei d’Estrangeri­a, i d’altres ja en centres cedits a la Creu Roja en espera de sortir a una destinació, com és el cas de Cadis, Jerez i San Roque.

El director de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, va visitar ahir Algesires per “donar suport i reconèixer” la tasca policial a l’arribada massiva d’immigrants. Des de fa deu dies, la Policia aplica l’operació Minerva, que reforça les inspeccion­s de frontera als ports d’Algesires, Tarifa (Cadis) i Ceuta per lluitar contra la immigració il·legal.

 ??  ?? Un grup d’immigrants rescatats al mar dormint a terra al port de Tarifa (Cadis) la setmana passada
Un grup d’immigrants rescatats al mar dormint a terra al port de Tarifa (Cadis) la setmana passada
 ?? MARCOS MORENO / AP ??
MARCOS MORENO / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain