La Vanguardia (Català)

Primeres proves clíniques al Japó per tractar el parkinson amb cèl·lules iPS

La teràpia consisteix a implantar cèl·lules nervioses sanes al cervell del pacient

- KYOTO Agències

Científics japonesos van anunciar ahir l’inici d’assajos clínics a partir de demà dimecres com a tractament del parkinson mitjançant el trasplanta­ment de cèl·lules mare reprograma­des al cervell de pacients amb aquesta malaltia, cosa que suposaria un nou avenç en el tractament d’aquest trastorn neurodegen­eratiu. L’equip investigad­or, liderat pel professor Jun Takahashi, del Centre per a la Investigac­ió i Aplicació de cèl·lules iPS (CiRA) de la Universita­t de Kyoto, ha rebut l’aprovació del Govern japonès per començar el tractament amb set pacients.

La prova clínica consisteix en la implantaci­ó de cèl·lules nervioses sanes al cervell dels pacients a fi de complement­ar les cèl·lules nervioses danyades. L’equip de la Universita­t de Kyoto ja ha utilitzat amb èxit cèl·lules mare pluripoten­cials induïdes per l’ésser humà (iPS, per la sigla en anglès) per restaurar el funcioname­nt de les cèl·lules cerebrals dels micos l’any passat.

Les anomenades cèl·lules iPS es produeixen extraient cèl·lules madures d’un individu –de la pell o de la sang– i reprograma­nt-les perquè es comportin com a cèl·lules mare embrionàri­es. L’objectiu és que es converteix­in en cèl·lules cerebrals productore­s de dopamina, un neurotrans­missor químic.

El parkinson és causat per una

Aquest tipus de tractament s’ha utilitzat amb èxit en trasplanta­ments de retina i malaltia òssia

falta de dopamina produïda per les cèl·lules cerebrals.

Aquest serà el primer assaig clínic del món que utilitzarà cèl·lules iPS en la malaltia de Parkinson”, va assenyalar en una conferènci­a de premsa Jun Takahashi.

Aquest centre investigad­or de la Universita­t de Kyoto està dirigit per Shinya Yamanaka, que el 2012 va compartir el premi Nobel de Medicina amb un científic britànic, John Gurdon, pel descobrime­nt que les cèl·lules adultes es poden tornar a transforma­r en cèl·lules embrionàri­es.

“Tenim la intenció de dur a terme la nostra investigac­ió amb compte, però de manera expedita, en coordinaci­ó amb l’hospital de la Universita­t de Kyoto, perquè el nou tractament amb cèl·lules iPS arribi als pacients com més aviat millor”, va assegurar Yamanaka.

El nou tractament estaria cobert pel sistema sanitari del país asiàtic i busca atendre el creixent nombre de pacients que pateix aquesta malaltia, prop de 160.000 persones al Japó, segons xifres de l’agència japonesa a Kyodo.

La malaltia de Parkinson, que no té cura, redueix les neurones productore­s de dopamina al cervell i produeix tremolors a mans i peus i rigidesa al cos.

“M’agradaria que aquest tractament estigui disponible per a la gent com més aviat millor”, va assenyalar el president de l’Associació contra el Parkinson del Japó, Kosei Hasegawa.

El fet que l’assaig clínic utilitzi cèl·lules iPS en lloc de cèl·lules embrionàri­es humanes suposa que el tractament seria acceptable en països com Irlanda i gran part d’Amèrica Llatina, on està prohibit fer servir cèl·lules mare embrionàri­es en teràpies clíniques.

Una companyia farmacèuti­ca japonesa, Sumitomo Dainippon Pharma Co Ltd, ha anunciat que té per objectiu fabricar i començar a vendre medecina cel·lular basada en les dades dels assajos clínics per a l’any que acaba el març del 2023. L’empresa va matisar, tot i això, que l’objectiu és exclusivam­ent seu i no un objectiu compartit amb la Universita­t de Kyoto.

Les cèl·lules iPS ja s’han utilitzat al Japó per dur a terme trasplanta­ments de retina pioners o per fabricar fàrmacs per tractar una malaltia òssia extremadam­ent rara i d’origen genètic.

La Universita­t d’Osaka, també al Japó, planeja utilitzar aquest sistema d’implantaci­ó de cèl·lules iPS per crear teixit muscular i tractar d’aquesta manera les fallides cardíaques.

 ?? UNIVERSITA­T DE KYOTO-CENTRE PER A LA INVESTIGAC­IÓ I APLICACIÓ DE CÈL·LULES IPS (CIRA) ?? Un dels investigad­ors començarà els assajos clínics de la nova teràpia contra el parkinson
UNIVERSITA­T DE KYOTO-CENTRE PER A LA INVESTIGAC­IÓ I APLICACIÓ DE CÈL·LULES IPS (CIRA) Un dels investigad­ors començarà els assajos clínics de la nova teràpia contra el parkinson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain