La Vanguardia (Català)

La recollida selectiva de residus creix un 7% a Catalunya

- BARCELONA Redacció

La recollida selectiva dels residus municipals va augmentar l’any passat a Catalunya un 7% amb relació a l’any anterior. Això ha permès elevar la recuperaci­ó d’aquests materials fins a situar-la en un 40% del total. Aquesta dada comporta un canvi qualitatiu, ja que els últims cinc anys la recollida selectiva d’escombrari­es s’havia quedat estancada a Catalunya. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, es va mostrar satisfet per aquest augment, tenint en compte que l’any 2016 aquesta xifra havia caigut un 0,5 % respecte al 2015. No obstant això, la Generalita­t va admetre que aquestes taxes hauran d’augmentar per assolir un 60% el 2020.

Tost va atribuir aquests resultats a una conscienci­ació ciutadana més gran i als efectes de les campanyes per afavorir el reciclatge. També hi hauria incidit l’augment de l’import dels ajuts a entitats locals per fomentar la separació dels residus. La Generalita­t, a més, ha encarit els cànons de residus que es cobren als municipis per acollir escombrari­es no segregades, fet que hauria de dissuadir els ajuntament­s a separar els rebutjos. Durant el 2017 es van recollir a Catalunya 3,8 milions de tones de residus, uns 509 kg per habitant i any (1,4 quilos al dia). Com anys anteriors, Matadepera (Vallès Occidental) és el municipi que registra la taxa més alta de recuperaci­ó, amb un 90%, encara que també destaca Girona (49%) mentre que a Barcelona es queda en un 35,47%; Lleida, en un 31,37%, i a Tarragona, en un 30,83%.

Tost va avançar que a partir de tardor es posaran en marxa les feines d’elaboració de la nova llei de residus, amb l’objectiu d’individual­itzar el pagament d’impostos d’escombrari­es, que es fixarien “en funció dels residus que es generin”. Va parlar de fer servir una nova implantaci­ó tecnològic­a que no va concretar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain