La Vanguardia (Català)

La policia deté al Senegal l’assassí fugit a Santander

- MAYKA NAVARRO Barcelona

La Policia Nacional va saber divendres que Guillermo Fernández Bueno, escapat de la presó d’El Dueso després de no tornar d’un permís d’una setmana, havia abandonat la península des del port d’Algesires en un transborda­dor fins a Tànger. La clau per seguir els seus passos i arribar fins a ell a la frontera del Senegal, on ahir va ser detingut quan mirava d’entrar a Gàmbia, és la furgoneta blanca de grans dimensions en què l’home va fugir en companyia de la seva dona, Elena Ruiz Sancho, una treballado­ra social que va conèixer a l’antiga presó de Santander, on anava com a voluntària.

El vehicle estava a nom d’ella, que el feia servir en la seva última feina important mobles de l’Índia. Aquella mateixa furgoneta va ser la que va utilitzar la parella per intentar iniciar una nova vida, lluny d’Espanya.

Fernández Bueno va ingressar a presó el gener del 2001. Complia una condemna de 25 anys per dues violacions i l’assassinat de la netejadora d’una cafeteria de Vitòria, a finals del 2000. Els psiquiatre­s el van qualificar com un psicòpata molt cruel.

Amb els anys va anar canviant i va acabar convertint-se en un pres exemplar. El primer permís el va aconseguir el 2012, contra el criteri de la Junta de Tractament de la presó, però autoritzat pel jutge de Vigilància Penitencià­ria, després del recurs presentat per l’intern.

Des del 2016, la Junta de Tractament va canviar el criteri i amb l’actitud impecable del reclús, li va autoritzar els permisos següents, gairebé mig centenar. També es va tenir en compte la seva participac­ió en els programes per a agressors sexuals i que estigués pagant la responsabi­litat civil pels seus delictes. A El Dueso es va convertir en un pres ombra, home de confiança que ajuda a evitar els suïcidis dels interns més conflictiu­s.

Guillermo Fernández anhelava normalitza­r l aamb Elena Ruiz, que va conèixer a la presó de Santander abans del seu tancament el 2009. La parella va començar a planificar la fugida després que a ell li deneguessi­n en dues ocasions el tercer grau.

La fugida es va preparar amb deteniment. Quan la secció de fugitius de la Brigada Central de Crim Organitzat de la Policia Nacional va constatar que la parella havia creuat Tànger, van deduir que podrien quedar-se al Marroc. Divendres van alertar l’Interpol i tots els enllaços policials als països limítrofs amb el Marroc i els més propers. La parella va creuar llavors el Senegal, però quan mirava d’entrar a Gàmbia, els policies de la frontera van sospitar i van recordar el recent escrit dels seus col·legues espanyols alertant d’una parella de fugitius que es movia per la zona en una furgoneta blanca de grans dimensions, habilitada per dormir-hi l’interior. Un vehicle, a més, poc freqüent a la zona. Els van retenir, es van comunicar amb l’enllaç espanyol a Dakar i van confirmar que eren ells.

L’home viatjava amb passaport fals. La situació legal d’ella és complexa. Es van casar fa temps i caldrà concretar si se la pot imputar per haver ajudat en un delicte de trencament de condemna o no. D’aquí a 60 dies ell podria ser extradit.

 ??  ?? Guillermo Fernández
Guillermo Fernández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain