La Vanguardia (Català)

Entendre el cervell del maltractad­or

- ANA PEÑALVER

Áangel Romero Martínez és professor a la facultat de Psicologia de la Universita­t de València, on es va doctorar en Neurociènc­ies l’any 2013. Als seus 31 anys pot abordar un dels projectes que més el motiven, “conèixer el funcioname­nt del cervell dels maltractad­ors de dones”.

Gràcies a la beca Leonardo de la Fundació BBVA, el doctor Romero va poder estudiar el comportame­nt del cervell del maltractad­or i tractar de conèixer el perfil, els patrons de connectivi­tat del seu cervell i l’ordenació emocional caracterís­tica dels diferents tipus de maltractad­ors

“Sempre he estat interessat en l’estudi de la violència contra les dones i els factors que la causen”, comenta Romero. El projecte busca entendre si els cervells són diferents i quines causes biològique­s hi pot haver rere aquests comportame­nts. “La violència contra la dona és un problema vigent i en molts casos acaba en assassinat, per això és important buscar estratègie­s d’intervenci­ó”, indica el professor.

Per Romero la base del projecte consisteix a trobar els patrons en la connectivi­tat cerebral i comprovar si són diferents en homes maltractad­ors i no maltractad­ors.

La fase d’aplicació es du a terme sobre tres grups de 20 homes (dos d’homes condemnats per violència contra la dona i un tercer grup de control, d’homes sense antecedent­s) que se sotmetran a una sèrie de proves per donar resposta a la manera com els funciona el cervell.

Els convictes dels dos primers grups provenen d’un programa voluntari promogut per la Generalita­t Valenciana, que mira d’intervenir en el canvi de les conductes d’aquest tipus de delinqüent­s. “Cal comprendre el funcioname­nt del cervell d’aquestes persones per poder intervenir contra els causants d’aquests maltractam­ents i aconseguir que es reinsereix­in en la societat”, assenyala Romero.

Ángel Romero vol contribuir a crear programes de rehabilita­ció eficaços que, a mitjà i llarg termini, aconseguei­xin la reinserció d’aquests homes i el descens del nombre de víctimes.

“La part més important del projecte es troba en la connectivi­tat cerebral i en comprendre què passa pel cap d’aquestes persones”, afegeix Romero.

 ?? FUNDACIÓ BBVA ?? ÁNGEL ROMERO PROFESSOR Y DOCTOR EN NEUROCIÈNC­IA, UNIVERSITA­T DE VALÈNCIA
Guardonat amb la beca Leonardo
atorgada per la Fundació BBVA
FUNDACIÓ BBVA ÁNGEL ROMERO PROFESSOR Y DOCTOR EN NEUROCIÈNC­IA, UNIVERSITA­T DE VALÈNCIA Guardonat amb la beca Leonardo atorgada per la Fundació BBVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain