La Vanguardia (Català)

El comerç demana a l’Ajuntament que recuperi l’ordre públic

La facturació dels principals eixos comercials cau un 20% i les reserves dels restaurant­s es cancel·len en massa

- LUIS BENVENUTY RAÚL MONTILLA Barcelona

L’afany dels taxistes de continuar les seves mobilitzac­ions està caient com una galleda d’aigua freda sobre els comerciant­s, restaurado­rs i hotelers de Barcelona. El descens de la facturació dels principals eixos comercials de la ciutat ja s’acosta a un 20%, les reserves dels restaurant­s que donen a la platja cauen com peces de dòmino, els recepcioni­stes ja no saben com orientar els turistes... Ningú no discuteix el dret de vaga dels taxistes, però bona part del teixit productiu de la ciutat lamenta que aquest col·lectiu continuï disposat a mantenir el seu segrest de la ciutat mentre les administra­cions miren cap a una altra banda. Ahir la patronal Cecot va assegurar que les mobilitzac­ions dels conductors són desproporc­ionades, i va instar les administra­cions a solucionar el conflicte com més aviat millor.

“I si els comerciant­s ens dediquéssi­m a bloquejar la ciutat per protestar contra els manters?”, es pregunta Gabriel Jené, portaveu de Barcelona Oberta, entitat que agrupa els principals eixos comercials de la ciutat. Demanem a l’alcaldessa Ada Colau i a l’Ajuntament que recuperin l’ordre públic. Ara els taxistes també estan instal·lats al passeig de Gràcia. Aquests dies de l’any no acostumen a ser especialme­nt bons, però la facturació està caient en picat en tots els eixos propers a la Gran Via, a Barnacentr­e, al carrer Pelai, a la plaça Catalunya, al passeig de Gràcia... Parlem pràcticame­nt d’un 20%”.

Salva Vendrell, de la Fundació Barcelona Comerç, l’associació dels eixos comercials dels barris de Barcelona, l’entitat que agrupa el comerç de proximitat barceloní, diu que ja hi està havent els primers problemes logístics. “Els primers dies de la protesta van caure en cap de setmana, però si realment els taxistes continuen col·lapsant el centre de la ciutat els problemes s’estendran pels barris”, assegura Vendrell. Les mercaderie­s no arribaran als comerços segons el previst. Ens estem carregant la marca Barcelona, una marca que vam trigar anys a gestar, en uns quants mesos. Que les mobilitzac­ions dels taxistes es prolonguin és una mala notícia”.

“Hi ha una pèrdua immediata de consum a la zona més turística i a les zones més allunyades del centre”, subratlla el director general del Gremi de Restauraci­ó, Roger Pallarols. “La zona del litoral ho està notant, especialme­nt durant l’horari nocturn, en què el taxi és el mitjà habitual: el percentatg­e del cotxe privat és molt petit”. Pallarols afegeix que la protesta dels taxistes té lloc en plena temporada alta, en un any que les coses no han anat tan bé com podrien haver anat i després d’un 2017 complicat. “Ens preocupa com afecta la imatge de la ciutat. Ens estem marcant massa autogols. Nosaltres també fem una crida a la responsabi­litat de les administra­cions”.

Els hotels també estan patint la vaga: tot i que no hi ha una pèrdua econòmica o de reserves, sobretot la pateixen per les molèsties. “Tots aquests problemes de mobilitat estan afectant la imatge de la ciutat –diu Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona–. I això pot tenir conseqüènc­ies a llarg termini. Cada any estem igual. Hi ha gent que pot venir a Barcelona que pot deixar de fer-ho”.

Petits i mitjans empresaris lamenten que en pocs dies s’estigui malmetent la marca Barcelona

 ?? XAVIER CERVERA ?? Dues turistes es fan una fotografia prenent com a fons la Pedrera i la protesta dels taxistes al passeig de Gràcia
XAVIER CERVERA Dues turistes es fan una fotografia prenent com a fons la Pedrera i la protesta dels taxistes al passeig de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain