La Vanguardia (Català)

La vaga es converteix en una arma contra l’Executiu

Pablo Casado responsabi­litza el Govern de Pedro Sánchez de la “paràlisi” en plena temporada turística

- BARCELONA Redacció

La vaga de taxis, seguida de forma gairebé unànime a totes les ciutats espanyoles durant la jornada d’ahir, s’ha convertit en munició política per a l’oposició, tant a Madrid, on PP i Cs proven d’aprofitar la situació per castigar el govern de Pedro Sánchez, com a Barcelona, on l’alcaldessa Ada Colau és assenyalad­a per algunes formacions com a responsabl­e directa de la crisi pel fet de promoure el reglament metropolit­à que totes les associacio­ns de taxistes d’Espanya han assumit com a solució dels seus problemes. Ahir, sense anar gaire lluny, el president del PP, Pablo Casado, va responsabi­litzar el Govern del PSOE de la situació de “paràlisi” que pateixen moltes ciutats espanyoles en plena temporada turística. En una interpreta­ció molt parcial de les coses, el dirigent del PP va carregar contra els socialiste­s per “haver trencat el consens” al qual, segons ell, havien arribat el sector del taxi i el de les VTC amb un executiu de Mariano Rajoy que va deixar la situació “arreglada i consensuad­a”.

Tant el PP com Ciutadans han reclamat que el ministre José Luis Ábalos comparegui al Congrés per donar explicacio­ns. El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, va afirmar que el Govern de Pedro Sánchez “se n’ha anat de vacances”, deixant els espanyols immersos en “un caos sense precedents”. Ciutadans, per la seva banda, planteja que la compareixe­nça d’Ábalos a la comissió de Foment serveixi per consensuar una posició comuna amb els grups parlamenta­ris sobre aquest conflicte no resolt.

A Barcelona, encara que amb diferent intensitat, la majoria de grups de l’oposició assenyalen l’alcaldessa Colau. Ahir va ser el regidor de Ciutadans Santiago Alonso que la va acusar de “vendre fum als taxistes” amb el reglament aprovat per l’Àrea Metropolit­ana per restringir les llicències de vehicles de transport amb conductor. Per la seva banda, el republicà Alfred Bosch va demanar a Ada Colau que “s’hi arromangui” i lideri la solució al conflicte.

Mentrestan­t, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha decidit intervenir d’ofici i supervisar l’acció de les administra­cions implicades en la vaga de taxis que afecta l’àrea metropolit­ana per vetllar per la compatibil­itat de les protestes amb el dret a la lliure circulació. El Síndic s’ha adreçat ja a l’Ajuntament de Barcelona, a l’Àrea Metropolit­ana, a la Generalita­t, a Foment, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a la Delegació del Govern. Segons Ribó, “cal una regulació clara i transparen­t de la lliure competènci­a, respectuos­a amb els drets de totes les parts implicades”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Una de les insospitad­es escenes que aquests dies s’han fet habituals a la Gran Via de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Una de les insospitad­es escenes que aquests dies s’han fet habituals a la Gran Via de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain