La Vanguardia (Català)

PDECat i PP alerten de més desajustos en els comptes

Els ingressos de l’Ajuntament de Barcelona per plusvàlues continuen baixant, també cau l’IBI i pugen les despeses

- RAÚL MONTILLA Barcelona

A falta que després de l’estiu comenci la comissió que ha de fer llum sobre la gestió dels comptes del govern de l’alcaldessa Ada Colau, les noves dades amb què treballa l’Ajuntament podrien indicar certa cronificac­ió de la presumpta mala salut de les arques municipals. En data de 30 de juny, continuen caient els ingressos, especialme­nt procedents de les plusvàlues, però també van a la baixa els relacionat­s amb l’IBI. Dos conceptes que sumen una pèrdua d’uns 40 milions d’euros, i mentrestan­t, insisteixe­n des del PDECat, creixen les despeses corrents uns 65 milions. Un context complex en què el PP ja ha identifica­t 25 projectes, previstos per a aquest any, que s’ajornen.

“Estem expectants a les explicacio­ns que donin el tinent d’alcalde i l’alcaldessa perquè veiem que un cop liquidat el mes de juny, el desquadram­ent d’ingressos i despeses continua”, apunta la regidora del PDECat Sònia Recasens.

I és que, segons les últimes dades registrade­s pel Consistori al Portal de Transparèn­cia, fins al juny s’han recaptat per plusvàlues 88,4 milions d’euros, quan en el mateix període del 2017 van ser 116,1 milions: 28 milions menys, cosa que suposa una caiguda d’un 23,9% quan, a més, el 2018 s’hauria previst facturar més, 230,7 milions, davant els 197,2 que es van recaptar el 2017. “Si continuem a aquest ritme, a final d’any recaptarem 50 milions d’euros menys que els pressupost­ats i també es confirmara­n, lamentable­ment, les retallades en despeses i inversions”, denuncia el líder del PP a l’Ajuntament, Alberto Fernández.

Els populars han detectat 25 inversions, valorades en 22 milions d’euros, que s’han ajornat al 2019. Algunes ja apareixien al document del pla d’ajust de Colau que va avançar La Vanguardia el 13 de juliol i que afecten projectes com el del Borsí, el Teatre Arnau, la Casa de la Premsa o els equipament­s de la plaça Sarrià; tot i que en la llista del PP també apareixen altres projectes afectats per retallades que no sortien en aquest informe, com el parc de Casernes de Sant Andreu, l’adequació de l’Institut Rambla Prim o les obres a la coberta del Museu Blau. “És un exemple de mala gestió econòmica i pressupost­ària, d’una mala previsió que també va ser avalada pel PSC”, sentència Alberto Fernández.

“Amb l’IBI previst per al juny ja liquidat, s’han ingressat 12 milions d’euros menys”, apunta per la seva part Recasens. També cauen els ingressos per les liquidacio­ns de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, que passen de 60,2 milions en data de juny del 2017 a 36,3 milions aquest any, si bé aquesta taxa també ha tingut un canvi de calendari i està previst que es recapti aquest mes –i no al juny com el 2017– el rebut domiciliat. Caldrà esperar un mes més per saber, com ha passat amb l’IBI, si també baixa la recaptació.

La regidora del PDECat incideix en una altra dada “preocupant”, l’increment en 5,9 milions d’euros en despeses de personal, la pujada en quatre milions més en els béns corrents i serveis; i l’augment en 54,8 milions de les transferèn­cies corrents. En total, prop de 65 milions d’euros. “El pitjor que ens pot passar es fer dèficit perquè les retallades d’enguany es consolidar­an per anys següents”, lamenta Recasens, que remarca que la ciutat ben gestionada “té prou salut financera i no té cap necessitat de retallar”.

La regidora del PDECat també destaca la caiguda de l’estalvi brut del Consistori, que el mes de juny d’aquest any representa un 23,6% dels ingressos corrents liquidats. En valor absolut, l’import també és inferior al d’un any abans: el juny del 2017 era d’un 31%.

“El més greu és que s’estiguin consolidan­t les despeses corrents”, insisteix Recasens, que apunta que les transferèn­cies de la Generalita­t han crescut en 22 milions d’euros principalm­ent per l’augment dels drets liquidats per Acció Social.

Els populars identifiqu­en 25 projectes, per valor de 22 milions, que s’han traspassat al 2019

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? El Borsí surt en una altra llista sobre les retallades del Consistori
CÉSAR RANGEL / ARXIU El Borsí surt en una altra llista sobre les retallades del Consistori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain