La Vanguardia (Català)

El Rei confirma la passió per la competició nàutica

El Monarca persegueix a Palma la Copa del Rei Mapfre

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Palma

Una cosa és navegar i una altra anar amb vaixell. Diumenge passat quan, durant el posat de la família reial al palau de l’Almudaina, se li va preguntar a la reina Letícia si algun dia anava a navegar, el Rei li va donar un cop de mà assegurant que pujar a un vaixell és fàcil però no ho és tant competir en una regata. Segons el Rei, hi ha una diferència substancia­l entre els que estimen el mar com a espai per a l’esport i els que pugen en un vaixell per gaudir del paisatge.

Pel Rei, com al seu dia, ho va ser pel seu pare, el rei Joan Carles, el mar és l’espai on, d’alguna manera, s’enfronta a si mateix. La competició no coneix de reis ni fa diferèncie­s; al mar no valen els títols; es necessita esforç i coneixemen­t; un no pot baixar d’un vaixell en plena tempesta. Felip de Borbó va seguir l’empremta del seu pare, que al seu torn havia seguit la del seu, el comte de Barcelona, i sent tot just un nen, va començar a rebre classe de vela a l’escola de Calanova, un club proper a Marivent. Ahir, més de quaranta anys després de la seva primera classe, Felip de Borbó va sortir a competir per la Copa del Rei Mapfre, a bord d’un vaixell nou, deixat a l’Armada per unes drassanes finlandese­s, que porta al seu casc el vell nom d’Aifos (Sofia al revés). Aquest és el nom amb què es va batejar el primer veler en la tripulació del qual, formada per membres de l’Armada, es va integrar el príncep d’Astúries després de fer el 1986 el curs de guardamari­na. El veler nou es diu Aifos 500 per commemorar que aquest any fa cinc segles de l’inici de la primer volta al món que va començar el portuguès Fernão Magalhães i va acabar el basc Juan Sebastián Elcano.

Ahir el Rei es va embarcar directamen­t en alta mar, ja que l’Aifos 500 va sortir des del club nàutic de Palma fins al camp de regates abans que el Monarca acabés les audiències a les autoritats balears; però a la tarda, després d’haver aconseguit el tercer lloc en la primera prova, va compartir amb la resta de la tripulació una estona de xerrada i cervesa abans de tornar a Marivent.

Felip de Borbó va començar a navegar fa més de 40 anys a l’escola de vela de Calanova

 ?? JAIME REINA / AFP ?? El Rei ahir a bord de l’Aifos 500, el veler que unes drassanes finlandese­s han deixat a l’Armada
JAIME REINA / AFP El Rei ahir a bord de l’Aifos 500, el veler que unes drassanes finlandese­s han deixat a l’Armada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain