La Vanguardia (Català)

La mascota agafa les regnes

La 1 estrena ‘Sabuesos’, una comèdia familiar protagonit­zada per un aspirant a detectiu i un gos amb habilitats especials

-

No és habitual que una cadena estreni una sèrie de ficció pròpia en ple estiu. Malgrat això, aquesta nit arriba a La 1 Sabuesos, una comèdia familiar amb un animal de companyia protagonit­zada per un aspirant a detectiu i un gos amb unes habilitats molt especials, com ara parlar.

L’actor Salva Reina i el gos Ramsés donen vida a l’Alberto i en Max, una parella que forma un estrany equip dedicat a resoldre complexos casos delictius. En to de comèdia, la sèrie produïda per RTVE en col·laboració amb Plano a Plano arrenca quan, després de suspendre per cinquena vegada l’examen a detectiu, l’Alberto sembla assumir que no podrà complir el somni de la seva vida. Però l’arribada d’un gos parlant que fuig d’aquells que li van donar les seves habilitats d’agent secret li permetrà tirar endavant i resoldre el seu primer cas: el robatori d’una joieria.

Com qualsevol ficció protagonit­zada en part per animals, un dels aspectes més complicats del seu rodatge és la feina tècnica que comporta gravar, en aquest cas, amb un gos i, a més, fer-lo parlar. Emilio A. Pina, productor executiu de Sabuesos, confessa que el repte més important a l’hora de produir aquesta sèrie era la manera com calia treballar amb en Ramsés, el gos protagonis­ta. Però la sang interpreta­tiva corre per les venes d’en Ramsés, ja que és net d’en Cook, conegut pel seu personatge de Pancho als cèlebres anuncis de la Loteria Nacional. O sigui que part de la feina ja venia per herència. La resta va ser cosa d’Antonio Valor, el seu entrenador “i, es podria dir, pare adoptiu”, diu Pina.

Abans de cada rodatge preparaven junts les diferents accions que en Max faria a la ficció. “La compenetra­ció entre el gos i l’entrenador és el primer pas primordial perquè després es pugui veure en Max fent amb naturalita­t tasques normalment impossible­s per a un gos, com ara obrir i beure d’una llauna o agafar un telèfon”, explica Pina.

El pas següent és una tasca difícil perquè en Max és un gos que parla i, per molt que en Ramsés s’ha entrenat, “encara no hem aconseguit que articuli ni una paraula”. És aquí quan entra en joc el complex procés de postproduc­ció de la sèrie. Una vegada estan editades les escenes d’en Max, passen a ser doblades.

L’actor de doblatge Fernando Cabrera és qui dona veu a en Max, encara que aquest cop no es tracta només de posar-hi veu: una petita càmera acoblada a un casc registra cadascun dels gestos facials del doblador (especialme­nt els llavis) perquè serveixin de referència a l’equip de VFX (Stargate Studios), i aconseguei­xin que el gos pugui parlar i reaccionar amb subtils gestos i, d’aquesta manera, “humanitzar” el personatge.

Per això, uns mesos abans de començar el rodatge, juntament amb l’equip de Stargate Studios (The walking dead), es va fer un escàner 3D d’en Ramsés i es va modelar una selecció de gestos que són els que donen vida al personatge. Aquests gestos es van adaptar posteriorm­ent al text i a les situacions en què havia d’aparèixer en Max. “Cada pla és revisat, en fase esbós, pels productors i el director i, una vegada aprovats, passen a ser texturitza­ts perquè cada pèl d’en Max resulti tan natural com els del mateix Ramsés”, comenta Pina.

En l’apartat humà del repartimen­t també hi ha Maria Esteve, la filla d’Antonio Gades i Marisol, que torna a la televisió des de Doctor Mateo. Dona vida a Marta Checa, la cunyada de l’Alberto, una dona enèrgica, lluitadora, afectuosa i divertida, que de vegades té davallades anímiques per l’estrès propi d’una mare treballado­ra. També hi participen Thais Blume com la Paula, una inspectora novella però intuïtiva, i Fernando Gil com en Gómez, un policia estricte, profession­al i eficaç, però massa envanit.

 ?? RTVE ?? A en Max li dona vida en Ramsés, net d’en Cook, el gos conegut pel seu personatge d’en Pancho als anuncis de la Loteria
RTVE A en Max li dona vida en Ramsés, net d’en Cook, el gos conegut pel seu personatge d’en Pancho als anuncis de la Loteria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain