La Vanguardia (Català)

Elogi de la discreció

- Arquitecte ESTEVE BONELL Arquitecte JUAN CARLOS CARDENAL GONZÁLEZ (1929-2018)

Jo sóc qui sóc; si vols veure’m em veus” (Ovidi Montllor). La mort de Juan Carlos Cardenal ha arribat com una sorpresa per a molts i, a més, ha passat bastant desaperceb­uda. Només una discreta esquela a La Vanguardia i la notícia de la seva mort a la pàgina del Col·legi d’Arquitecte­s s’han fet ressò de la desaparici­ó d’un arquitecte que ha destacat per una trajectòri­a i unes obres interessan­ts, i una gran discreció en la projecció profession­al.

Cardenal va formar part d’una generació d’arquitecte­s que, assedegats d’idees noves, en ple règim franquista van viatjar a l’estranger per obrir l’arquitectu­ra del país al món. Va rebre una beca que el va portar a Hamburg a treballar al departamen­t d’Urbanisme de l’Ajuntament. Hi va aprendre altres maneres de fer que va aplicar directamen­t a alguns dels seus projectes urbanístic­s més importants, com ara la urbanitzac­ió de la UAB.

Amb altres arquitecte­s de la seva generació també inquiets i de ment oberta, com són ara Pere Llimona, Xavier Ruiz Vallès, Francisco de la Guardia i J. Antonio Ballestero­s, va trencar amb les formes arquitectò­niques del moment. Les seves obres, treballant amb tots ells, i posteriorm­ent, amb els dos últims a l’estudi BCG, van ser un referent de modernitat al nostre país, amb un llenguatge arquitectò­nic depurat, refinat i elegant.

Els joves arquitecte­s que començàvem els estudis a començamen­ts dels anys seixanta recordem l’impacte que ens van causar dues de les seves obres més significat­ives: la Casa Paniker (1958) i la Joieria Monés (1958-59). Dues obres que destacaven per la seva simplicita­t volumètric­a i la utilitzaci­ó a la façana de grans superfície­s de gelosies de lamel·les orientable­s. Més tard va construir interessan­ts edificis d’habitatges al carrer Ganduxer i a la Meridiana, i sobretot l’edifici de Biologia de la Facultat de la UB (1979-81), a la ciutat università­ria de la Diagonal. Posteriorm­ent, ja en solitari, va intervenir en un dels grans edificis de les olimpíades de l’any 92, com a arquitecte català, col·laborant amb el japonès Arata Isozaki en la construcci­ó del Palau Sant Jordi. D’aquesta etapa també destaquen la torre Núñez i Navarro del carrer Tarragona i l’edifici de miniaparta­ments per a gent gran a la Barcelonet­a.

El seu compromís amb l’arquitectu­ra el va portar a ensenyar a l’Escola d’Arquitectu­ra i a ocupar diversos càrrecs, alguns de màxima rellevànci­a, al Col·legi d’Arquitecte­s. Va ser secretari del col·legi del 1971 al 1973, i el 1978 va ser elegit president-degà, càrrec que va exercir fins al 1980. I va ser durant bastants anys vocal de la junta de govern del col·legi.

En els seus últims anys d’exercici com a arquitecte, es va dedicar a la rehabilita­ció d’edificis catalogats i al disseny d’objectes d’interioris­me. Un dels seus dissenys, la xemeneia Cardenal, feta d’una sola placa d’acer patinable, ha estat editada pel DAE. També es va dedicar a donar classes i conferènci­es com a convidat en diverses institucio­ns acadèmique­s nacionals i estrangere­s.

Últimament, ja retirat de la professió, vivia amb la seva dona Colisa a la seva casa de Llampaies, una de les seves darreres obres.

Vam coincidir diverses vegades a Camallera esmorzant al bar Lluís o dinant al restaurant de l’Hostal Empúries. D’aquelles trobades recordo especialme­nt el seu tracte afable i el seu interès sempre viu per l’arquitectu­ra i la cultura en general. Es notava que estimava la seva professió. En Juan Carlos se n’ha anat com ha viscut: discretame­nt i sense soroll. Els qui l’hem conegut, el tindrem sempre per un exemple d’entrega a la seva professió, i un model de saber fer i saber estar.

 ?? ARXIU FAMILIAR ??
ARXIU FAMILIAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain