La Vanguardia (Català)

Màrius Carol, premi Liber 2018 al foment de la lectura La sèrie ‘La catedral del mar’ també és guardonada pel gremi d’editors

- Redacció

La junta directiva de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya va donar a conèixer ahir tres dels premis que lliuren cada any durant la celebració del saló Liber. El guardó del foment de la lectura en mitjans de comunicaci­ó s’ha concedit al periodista Màrius Carol per la seva tasca com a director de La Vanguardia i l’impuls que ha donat a través de les seves pàgines culturals i suplements a les novetats literàries i a la divulgació dels autors i els llibres. L’any passat es va premiar el diari La Nueva España, d’Astúries, pel seu suplement de cultura.

Un altre dels premis anunciats és el de la millor adaptació audiovisua­l d’una obra literària, que ha correspost a la sèrie La catedral del mar. La sèrie, que basa el seu guió en la novel·la homònima d’Ildefonso Falcones, està dirigida per Jordi Frades i produïda per Diagonal TV amb Atresmedia, La Catedral del Mar Produccion­es AIE i Televisió de Catalunya, amb l’ajuda del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t. L’any passat el premi va recaure en el director Juan Antonio Bayona per la pel·lícula Un monstruo viene a verme, que adaptava la novel·la de Patrick Ness. I l’any anterior va ser per al director Fernando León de Aranoa.

El tercer guardó, el Boixareu Ginesta al llibreter de l’any, ha estat per a la llibreria Paideia de Sant Cugat, per la seva acurada selecció bibliogràf­ica i per un fons que destaca tant per la qualitat com per la quantitat i per l’atenció als petits editors. En edicions anteriors s’havia premiat les llibreries Lé, de Madrid; Cálamo, de Saragossa; Laie, de Barcelona; Antonio Machado, de Madrid, i Marcial Pons, de Barcelona.

Els propers dies es donaran a conèixer els premis Liber al foment de la lectura en bibliotequ­es, que l’any passat va ser per a les bibliotequ­es municipals del Concello de Oleiros (A Coruña), i al millor autor hispanoame­ricà. Els últims quatre autors premiats han estat Javier Marías, Juan Marsé, Arturo Pérez-Reverte, Antonio Muñoz Molina i Eduardo Mendoza. Com cada any hi haurà també l’homenatge a un editor. L’any passat es va distingir Emiliano Martínez i anteriorme­nt ho van ser Beatriz de Moura, Manuel Borràs, José Manuel Lara i Juan de Isasa.

Els premis es lliuraran el proper dia 4 d’octubre al Museu d’Art Contempora­ni de Barcelona (Macba) i en el marc del saló Liber que enguany organitzen Fira de Barcelona i la Federació de Gremis. El saló se celebra alternativ­ament a Madrid i Barcelona i aquest any li correspon l’organitzac­ió a la capital catalana. El Liber 2016 va ser l’últim celebrat a Barcelona, a la sala de la cúpula del MNAC, i va ser presidit per l’aleshores conseller de Cultura Santi Vila. En aquesta ocasió s’espera també la presència del nou ministre de Cultura.

La llibreria Paideia de Sant Cugat del Vallès obté el guardó dels editors destinat al millor llibreter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain