La Vanguardia (Català)

Enciclopèd­ia Catalana editarà els propers tres premis Sant Jordi

- Redacció

El grup Enciclopèd­ia Catalana ha resultat guanyador del concurs convocat per Òmnium Cultural per a la coedició del premi Sant Jordi de novel·la de les pròximes tres edicions. Enciclopèd­ia Catalana rellevarà l’editorial Proa (del grup Planeta) en l’edició d’aquest guardó, després d’haver finalitzat el 2017 el conveni que tenia amb Òmnium Cultural.

Òmnium va canviar les bases de la convocatòr­ia i va especifica­r que l’edició de la novel·la guanyadora estava oberta a totes les editorials que tinguessin “la seu física i fiscal als Països Catalans i que publiquess­in regularmen­t narrativa en llengua catalana”, la qual cosa inicialmen­t es va interpreta­r com un veto a les editorials en català del grup Planeta, entre les quals figura Proa. Tot i això, des d’Òmnium es va aclarir que Proa complia “tots els requisits de les bases” per presentar-se al concurs públic. I segons sembla Proa, que té la seu a Catalunya, s’havia presentat al concurs.

Una vegada coneguda la decisió final del concurs, el president d’Enciclopèd­ia Catalana, Xavier Cambra, ha comentat que assumeixen el repte amb “molta il·lusió i responsabi­litat”. Segons Cambra, el Sant Jordi és “el premi més prestigiós en llengua catalana” i per a la seva editorial “el premi Sant Jordi és la punta de llança de la literatura popular i de qualitat feta en català”. Actualment és el premi més ben dotat de la literatura en català, amb 60.000 euros

Xavier Cambra ha remarcat que “Enciclopèd­ia i Òmnium tenen una vinculació històrica, ja que les dues organitzac­ions van néixer a la mateixa època (Òmnium el 1961 i Enciclopèd­ia Catalana el 1965) i fruit d’unes inquietuds culturals i socials similars”. Totes dues han compartit des de fa molts anys una visió i una voluntat per la defensa i promoció de la cultura i llengua catalanes, i per la voluntat de traduir el premi al màxim nombre de llengües possibles”.

El premi més ben dotat de literatura en català fins ara era publicat per l’editorial Proa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain