La Vanguardia (Català)

Tragèdia molt actual

Antonio Simón dirigeix la versió de Jordi Casanovas de la clàssica peça de Sòfocles

- Redacció FILOCTETES

El Festival Grec acaba avui la seva programaci­ó amb una nova lectura de l’última obra escrita –i molt ignorada– pel dramaturg grec Sòfocles, que parla de la manipulaci­ó i de l’ús del dolor i el patiment amb finalitats polítiques. El muntatge que es podrà degustar converteix, d’alguna manera, les dones en un contrapès a la cultura bèl·lica del món masculí.

La història explica la carcassa de l’obra. Explica la mitologia que Filoctetes, un dels herois grecs que participav­en en l’expedició que havia de destruir Troia, va ser mossegat per una serp. I la seva ferida infectada pudia fins a tal punt i els seus crits de dolor incomodave­n tant els seus companys d’expedició que el van deixar abandonat a l’illa deserta de Lemnos. Anys després d’aquesta traïció, els seus companys de viatge, entre ells Ulisses, incapaços de vèncer la resistènci­a troiana, decideixen anar a buscar Filoctetes i aconseguir el seu arc, una arma màgica i definitiva que li havia donat Hèracles, fill de Zeus.

El director Antonio Simón firma una posada en escena a partir de la versió de Jordi Casanovas que converteix el clàssic cor de les tragèdies gregues en un cor femení, contrapès a la testostero­na que omple una història de poder, de guerres i de traïcions. Una proposta, en fi, que extreu del text original nombroses referèncie­s al món contempora­ni, i en què té un pes fonamental el repartimen­t format per Pedro Casablanc, Pepe Viyuela, Félix Gómez, Samuel Viyuela i la col·laboració especial de Miguel Rellán, a més d’un cor de dones, entre elles Mónica Portillo o Arantxa Aranguren.

 ??  ?? TEATRE GREC. 22 HORES
TEATRE GREC. 22 HORES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain