La Vanguardia (Català)

“Rússia avança, però no me’n fio”

Coe manté el veto als atletes russos, que tampoc no defensaran la seva bandera la setmana que ve a Berlín

- Barcelona

Grigori Rodtxenkov (59) és un ésser eteri que es refugia en algun lloc. Li va la vida en això.

El Kremlin el té en el punt de mira.

Rodtxenkov va obrir la boca en una ocasió. Ho va fer el 2015, després dels Jocs d’Hivern de Sotxi (2014), dels quals presidia el laboratori antidopatg­e. Rodtxenkov va dir que havia viscut part d’aquells Jocs manipulant pots d’orina de matinada, sota un llum articulat, mentre els olímpics russos acumulaven podis. Va dir que ho havia fet per encàrrec. Que les ordres venien del Kremlin. També es va declarar penedit.

Després va anar a amagar-se en algun lloc dels Estats Units. I encara hi és. La seva denúncia va portar conseqüènc­ies. Va provocar el veto en bloc a l’olimpisme rus, que no va poder anar als Jocs Olímpics de Rio 2016. Se l’acusava de dopatge d’Estat.

El veto s’allargaria un temps, prop de dos anys, fins al març d’aquest 2018, que és quan el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) va decidir aixecar-lo. Va passar just abans dels Jocs d’Hivern a Pyeongchan­g. A Corea del Sud hi va haver esportiste­s russos que defensaven la seva bandera.

Al març, totes les federacion­s internacio­nals s’havien posat d’acord: considerav­en que els russos estaven fent net, depurant responsabi­litats, castigant els directius, tècnics i esportiste­s tramposos.

Totes ho havien vist així, menys dues. Una era la Federació Internacio­nal d’Halterofíl­ia. L’altra, la d’Atletisme (IAAF). Pels dos organismes, els halterofil­istes i els atletes russos continuen sent uns empestats.

No hi va haver atletes russos als Mundials de l’estiu passat a Londres, i tampoc no n’hi haurà la setmana que ve als Europeus de Berlín. Sebastian Coe, president de la IAAF, ho confirmava fa uns dies. Ho va fer durant l’assemblea de l’atletisme a Buenos Aires. El rus que competeixi a Berlín ho farà en nom dels Authorised Neutral Athletes (ANA).

Coe va dir que els russos estan fent bé algunes coses, però no totes: “Tot i que els canvis són molt fiables, només aixecarem la suspensió quan siguin fiables del tot”, va dir. De tot això es dedueix que l’atletisme rus ha intervingu­t entre els corruptes. “Ha suspès provisiona­lment els entrenador­s [involucrat­s en la trama] i ha treballat molt amb els atletes joves”, va dir Rune Andersen, cap del grup de treball de la IAAF en el cas rus.

Però, tot i això, Moscou té deures pendents. Rússia s’ha de comprometr­e a pagar els costos de la investigac­ió, assumir que el seu Ministeri d’Esports “va orquestrar i va encobrir” les pràctiques de dopatge sistemàtic i lliurar a l’Agència Mundial Antidopatg­e (AMA) les mostres d’atletes hipotètica­ment “perseguibl­es”.

Rússia diu que complirà. Però ho fa només de boca i de mala gana. El Kremlin continua veient fantasmes més enllà de les seves parets. I manté el focus sobre Rodtxenkov, de qui algun alt cap federatiu alguna vegada ha demanat el cap. Per exemple, Leonid Tiagatxev, president honorari del Comitè Olímpic Rus:

–Rodtxenkov hauria de ser executat com a càstig per les seves mentides. Stalin ho hauria fet.

Jim Walden, l’advocat de Rodtxenkov, ho assumeix:

–Rodtxenkov no podrà anar mai tranquil pel carrer. I això ho sap.

I Rodtxenkov busca un amagatall. Amb prou feines es comunica amb la seva família, que és a Rússia.

En realitat, ningú no sap gaire on està Rodtxenkov. Cada vegada que el cita un jutge o una comissió als Estats Units, qui apareix és Walden. Va passar per exemple aquest mes, quan el va convocar una comissió del Congrés.

–El frau per dopatge és un exemple més del sistema mafiós que Vladímir Putin ha creat a Rússia –va dir Walden, donant veu a Rodtxenkov.

Aquell dia, i davant la mateixa comissió, va comparèixe­r Iúlia Stepanova, excel·lent migfondist­a reconverti­da en testimoni protegit als Estats Units:

–Si volen erradicar el sistema de dopatge rus haurien de començar per dalt...

DEURES PER FER

Moscou ha de pagar la investigac­ió, assumir que el seu sistema és corrupte i lliurar mostres d’atletes

TESTIMONI PROTEGIT

Grigori Rodtxenkov, l’home que va destapar la trama, continua amagat als Estats Units

 ?? DANIEL JAYO / GETTY ?? Sebastian Coe, president de la IAAF, la setmana passada a Buenos Aires
DANIEL JAYO / GETTY Sebastian Coe, president de la IAAF, la setmana passada a Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain