La Vanguardia (Català)

Rato es compara amb González i Aznar i diu que a ells no se’ls persegueix

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Rodrigo Rato va tornar a posar-se ahir els guants de boxa. Com en els seus bons temps de polític i parlamenta­ri. Però caldrà veure si les seves negacions i protestes d’innocència li valen en un jutjat. En concret, el 31 d’instrucció de Madrid, el titular del qual, Antonio Serrano-Artal, va tornar a interrogar ahir l’ e x vic e president del Govern central sobre l’origen i la gestió del seu patrimoni.

Per justificar-se, Rato –que va afirmar no haver comès “cap delicte fiscal ni de cap altra mena”– es va comparar amb dos expresiden­ts del Govern espanyol, Felipe González i José María Aznar, de qui va dir que han utilitzat mètodes similars als seus, amb cobraments a través de societats, però mai no han estat perseguits penalment. “Em pregunto –va dir– si en aquest cas el que compta són les persones, no els fets, i sembla que és així”. Tot i això, aquest mètode –va afegir– és “habitual en el mercat”.

L’exdirector gerent de l’FMI va sortir aquesta vegada al contraatac. Sobretot, en acabar la seva declaració, quan la va resumir davant els mitjans de comunicaci­ó dient que “tots aquests diners” –entre d’altres 8 milions d’euros en divises que va moure en comptes a l’estranger– “eren meus”, i estaven “perfectame­nt justificat­s, traçats i explicats”. La seva declaració va durar 20 minuts. Només va respondre a les preguntes de la seva advocada. I la seva queixa constant va ser que lamenta el que considera com una “cerca constant de qualsevol delicte” que justifiqui les investigac­ions obertes en contra seu. Va explicar, per exemple, que inicialmen­t se’l va acusar d’un suposat alçament de béns davant la Fiscalia de Madrid, i que després “mai” no ha estat imputat per aquesta figura delictiva.

L’interrogat­ori versava sobre els esmentats 8 milions d’euros, suposadame­nt repatriats a través de societats domiciliad­es a l’estranger. Es tractava d’aclarir si Rato ha tingut societats fora d’Espanya, sense activitat social coneguda, i les ha utilitzat de forma fraudulent­a. Sobre això, Rato va subratllar que ha encarregat dictàmens pericials en què “ha demostrat que no hi ha cap defraudaci­ó de diners a l’estranger”. I això –va afegir– malgrat que s’han elaborat “tretze informes” per part dels investigad­ors. A més, es va queixar que és investigat des del 2015 per una denúncia de l’Ofi- cina Nacional d’Investigac­ió del Frau (ONIF), els informes de la qual “no han estat concloents”.

Va afegir que la Fiscalia està duent a terme una investigac­ió “prospectiv­a” contra ell, que no és legal. Sobre les comparacio­ns, va esmentar els suposats cobraments de feines profession­als a través de societats, i va afirmar que no entén per què en el seu cas “es pot seguir l’acusació penal d’una cosa que a la resta dels profession­als se’ls consideren sancions administra­tives”. És el cas –va dir– de “presidents del Govern central, i fins i tot recentment d’un ministre de Cultura que ha dimitit –en al·lusió a Màxim Huerta–, i importants presentado­rs de televisió que han estat sancionats per Hisenda però sense acusacions penals per treballs realitzats a través de societats”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain