La Vanguardia (Català)

Almirall torna a beneficis i avança en nous fàrmacs

La farmacèuti­ca supera la crisi de la filial nord-americana

- Barcelona

El grup farmacèuti­c Almirall va anunciar ahir que ha tancat el primer semestre de l’any amb un benefici net de 52 milions d’euros, enfront dels 73,1 milions que va perdre en el primer semestre de l’any passat per la crisi d’Aqua, la seva filial dermatològ­ica als Estats Units. La companyia, que en el primer trimestre ja va aconseguir un benefici de 31 milions, va explicar que ha pogut remuntar els seus comptes per la pujada de les vendes a Europa i per la reducció de despeses generals i d’administra­ció, en un 7,7%, sobretot per la reestructu­ració de la filial nord-americana.

La companyia controlada pels germans Jorge i Antonio Gallardo va registrar l’any passat pèrdues, per primera vegada en la seva història, de 304 milions d’euros, causades fonamental­ment per les provisions realitzade­s per depreciar el valor dels seus actius dels Estats Units. Entre elles van destacar la depreciaci­ó en 74,9 milions del valor comptable d’Aqua i en 4,7 milions de Suneva Medical, una biotecnolò­gica nord-americana en la qual té una participac­ió del 5,5%.

La crisi d’Aqua Pharmaceut­icals va venir arran del llançament del genèric del seu medicament estrella, l’Acticlate, per al tractament de l’acne, que va reduir-ne les vendes de 94 milions d’euros anuals a tot just 30 milions. La firma, consegüent­ment, va haver de reduir el valor dels inventaris acumulats (amb un impacte d’uns 30 milions d’euros) i va haver d’afrontar també un ús inadequat de descomptes i cupons d’estalvi per alguns dels seus distribuïd­ors.

Així, la caiguda de vendes als Estats Units s’ha vist compensada pels llançament­s de nous fàrmacs, de manera que en el primer semestre els ingressos totals van arribar als 398,3 milions d’euros, un 5,1% més que en el mateix semestre de l’any anterior. El final dels sanejament­s ha permès al grup disparar el resultat brut d’explotació (ebitda), un 80%, fins als 105 milions d’euros. El nou conseller delegat, Peter Guenter, preveu tancar l’any amb una alça de l’ebitda del 30%.

Almirall va destinar en el primer semestre 38,2 milions d’euros a R+D, un 20,7% menys que fa un any, una xifra que ha augmentat el seu pes sobre les vendes fins al 10,4%. Almirall va destacar que aquest esforç està donant fruits. Així, l’Agència Europea del Medicament va emetre la setmana passada una opinió positiva sobre el tildrakizu­mab, un fàrmac biològic per al tractament de la psoriasi crònica que és fruit d’un acord de llicència entre Almirall i Sun Pharma, que podria ser aprovat definitiva­ment d’aquí uns 60 dies i sortir al mercat aquest mateix any. Igualment, la firma va anunciar resultats positius de dos assajos de fase III del medicament KX2-391 per tractar la queratosi actínica.

La firma va destinar 38 milions a R+D i obté la llum verda de l’EMA per llançar un fàrmac contra la psoriasi

 ?? LABORATORI­S ALMIRALL ??
LABORATORI­S ALMIRALL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain